Az antiszociális személyiségzavar jellegzetessége, ha valaki folyamatosan nem tartja tiszteletben mások jogait és a mások által követett szabályokat, valamint ennek megfelelően is viselkedik. Az antiszociális személyiség a „nem szeret, nem szorong, nem tanul” negatív triásszal írható le a legrövidebben.

A népességnek mintegy két-három százalékát érinti az antiszociális személyiségzavar. Az ilyen személyiséget néha szociopatának is szokták nevezni. Az antiszociális személyiségzavar zavar háromszor-négyszer olyan gyakran fordul elő férfiak, mint nők esetében.

Kialakulása, eredete

A kutatási eredmények szerint az antiszociális személyiségnek vannak genetikai alapjai. Ugyanakkor a zavar kialakulásának esélyét növeli, ha a gyerek rendszeresen kábítószerező és alkoholizáló, vagy bűnöző életmódot folytató emberek között nő fel, illetve kaotikusak a családi viszonyai, elhanyagolják vagy durván bántalmazzák. A gyermekkori ADHD (attention-deficit hyperactivity: hiperaktív, nehezen figyelő, fegyelmezetlen gyermekkori viselkedés) és a magatartási zavarok előre jelezhetik a későbbi felnőtt antiszociális személyiségzavarát.

Kórosan torzult személyiség

A szociopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulál és kihasznál, úgy, ahogy az emberek többsége egy csavarhúzót vagy egy papír zsebkendőt vesz a kezébe. A szociopata gyakran agresszív, nem érez empátiát (bár megjátszhatja), szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt.

szociopaták legnagyobb gyengesége, hogy nem tudják magukat különféle érzelmi helyzetekbe beleélni, mások helyébe képzelni. Ennek következtében általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják. Egyidejűleg a szociopaták sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel. Rosszul viselik a monotóniát, hamar elunják magukat, állandó szükségletük van különböző impulzusokra, ami felelőtlenséggel párosul. Hazudozók, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, gyenge az emocionális életük, érzéketlenek, impulzívak, azaz csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket. Azt a tényt, hogy csak saját céljaikat követik, legtöbb esetben jól tudják titkolni vagy a gyanakvást elaltatni. Gyakran csak a közvetlen környezetük van azzal tisztában, hogy „valami nincs rendben”. Jürgen Müller, a müncheni Lajos–Miksa Egyetem professzora a bajor közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a szociopaták érzelmektől függetlenül mindig ugyanazon a teljesítőképességi szinten vannak, miközben a normális embereknél érzelmi terhelés esetén csökken a teljesítmény.

Jellemzői

Az antiszociális zavarban szenvedők kétes, esetenként törvénytelen ügyekbe keverednek, mivel úgy gondolják, hogy a törvények és a szokások rájuk nem érvényesek. Magától értetődőnek tekintik, hogy boldogulásuk érdekében manipulálhatnak, csalhatnak és bármi mást is megtehetnek.

Az antiszociális személyiségek többnyire kihasználnak másokat, attól félvén, hogy különben mások használják ki őket. Ennek következtében bármiféle kényszer vagy tekintély — a főnökük, a rendőrség, a jogászok — ellenállást válthat ki belőlük, és folyton adósságot halmoznak fel vagy bajba keveredhetnek. Gyakran kegyetlenek és nem éreznek semmiféle lelkifurdalást, ha kárt okoznak másnak. Az együttérzés e hiánya jellemző minden kapcsolatukra, nemcsak idegenekkel, hanem szeretteikkel szemben is.

Az antiszociális személyiségzavarban szenvedőknek rettegést okozhat a gondolat, hogy gyengének bizonyulnak vagy mások áldozatai lesznek. Félnek attól, hogy valaki kihasználja őket, vagy akár csak fölébe kerekedhet. Ilyen helyzetben rosszindulatúan vagy akár kegyetlen módon is viselkedhetnek. Nehéznek találják, hogy hűségesek, empatikusak, felelősségteljesek és becsületesek legyenek emberi kapcsolataikban.

Az antiszociális személyiségzavarban szenvedők impulzív és gyakran elővigyázatlan emberek — szexuális életük promiszkuus, gondatlanul, vadul vezetnek. A biztonság iránti érdektelenség az izgalom és az erős érzelmek hajhászásából ered, amely a benső ürességet és elszegényedett érzelmi életet próbálja kitölteni, kompenzálni.

Ha arra gyanakszik, hogy Önnél is fenn áll ennek a veszélye, keressen fel egy pszichológust Budapesten.