A klinikai szakpszichológus egy olyan pszichológus, aki a pszichológia területén 4 éves továbbképzésen vett részt az alap pszichológiai diploma megszerzése után. A klinikusok tehát egy lépcsővel feljebb lépett pszichológusok, mesterszakos diplomával. Továbbá, ehhez a címhez rendelkezniük kell egészségügyi intézményben szerzett legalább 4 éves tapasztalattal is.

A klinikai szakpszichológus feladata a pszichés problémák széles körű felismerése és diagnosztizálása gyermek-, valamint felnőttkorban. Külön képzést alkalmaznak a gyermekkori és külön a felnőtt klinikusok képzéséhez.

Szakvélemény és ennek alapján történő megfelelő kezelési terv kialakítása is a feladatuk, illetve a pszichés problémák kezelése és gyógyítása. Képességeik közé tartozik az egyén problémamegoldó és megküzdő képességének fejlesztése, az önállóságának növelése lelki krízisek kapcsán. A klinikusok ezen felül kutatási feladatokban is részt vehetnek. A klinikus és a pszichológus is alkalmasak arra, hogy páciensüket felkészítsék a betegségekkel, egészségi állapotukkal (pl. meddőség, kiégés, rokkantság, öregedés, stb…) vagy az őt ért traumákkal (pl. haláleset) történő megküzdésre.

Egészségügyi szakképzettséggel és a gyógyításban való részvételhez jogosítvánnyal, csak a klinikai szakpszichológusok rendelkeznek.

Az Egészségügy törvény külön nevesíti a klinikai szakpszichológusokat (Eütv.103.§.2.) s meghatározza tevékenységüket, ami a) a lelki egészség megőrzésére, fejlesztésére és helyreállítására, b) a lelki zavarok megállapítására, vizsgálatára és okainak feltárására, c) egyes betegségek diagnosztizálásához szükséges pszichodiagnosztikai vizsgálatok végzésére, valamint d) a lelki zavarok pszichológiai módszerekkel történő korrekciójára irányul.

További információ: Wikipédia

pszichológiai rendelő Budapest