sajnos sokan nem értik vagy összekeverik. Mi a különbség pszichológus, pszichiáter között ?

A pszichológus főleg a lelki problémák megoldásában tud segíteni, amelyek nem nevezhetőek betegségeknek, inkább csak zavaró gondoknak, amelyekre egyedül nem találunk megoldást. Egy szakember azonban külső szemlélőként könnyebben észreveheti a probléma forrását és megoldást is találhat rá.

Ha mentális problémákkal küszködünk, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, aki segíteni tud nekünk legyőzni a gondokat. Sokaknak azonban nem világos, hogy mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között, ezért nem tudják, hogy kihez kell fordulni egyes esetekben.

A pszichológus olyan személy, aki a megfelelő oktatási intézményben, egyetemen – nappali, esti, levelező vagy kiegészítő formában – pszichológia szakos diplomát szerzett, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza. A pszichiáterrel ellentétben nem orvos, nincs receptírási jogosultsága, nem visel doktori címet.

A pszichológus kizárólag a lelki gondok megoldásában járatos, nem használhat gyógyszert, csak a saját személyiségét, intuícióját, empátiáját, tapasztalatait. A lelki problémák sosem oldódnak meg maguktól, hiszen ezektől csakis úgy lehet hatékonyan megszabadulni, ha komoly kataklizmát élünk át vagy valaki segít ebben. Az emberek sok esetben a legnehezebb belső vívódásukat, gondjaikat nem osztják meg még a hozzájuk legközelebb állókkal sem. Ez a helyzet egyeseket patologizál, megbetegít, fizikai tünetek képében tör elő.

Rengetegen  gondolják azt, hogy a lélekkel nem kell foglalkozni, nincs vele teendő, egy adottság, ami úgy van, ahogy kialakult. De ez Freud óta nem felel meg a valóságnak. A lélek kezelhető, ápolható, gyógyítható, akár a test. El lehet érni komoly változásokat, életminőség emelkedést. Rengeteg időt energiát és anyagi áldozatot követel, mint minden, ami fontos az életben.

A páciens számára már az is nagy megkönnyebbülést jelent, ha problémáját megoszthatja valakivel. Természetesen egy mélyebb lelki sérelem esetén több kezelésre is szükség van, ugyanakkor a javulás folyamata már első alkalommal érezhető lesz.

Pszichológushoz fordulunk akkor is, ha párkapcsolati gondjaink vannak, de a szorongás és a pánikbetegségek során szintén a segítségünkre lehet. Ezzel szemben, a pszichiáter  a valós mentális betegségek kezelésében tud segíteni, mint amilyen a skizofrénia vagy a depresszió egyes típusai.

Ilyen esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ezt viszont csak a pszichiáter rendelheti el, mivel ő rendelkezik orvosi végzettséggel. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a pszichológus és a pszichiáter együtt kezelik a pácienst.

Pszichés, lelki problémák esetén az átlagember nem pontosan tudja vagy érti, hogy kihez tud fordulni közvetlenül. Ebben segítünk önnek:

  • Milyen segítségre, szakemberre van szükség?
  • Mi a különbség a pszichológus, a pszichiáter között?
  • A pszichoterapeuta akkor végül is pszichológus vagy pszichiáter?
  • Hogyan, mi alapján válasszanak a szakemberek közül?
  • Hol keressék?

Milyen segítségre, szakemberre van szükség?

A legegyszerűbb, ha felkeres, felhív egy megbízható pszichológust, ő el fogja irányítani a megfelelő szakemberhez vagy felajánlja segítségét, ha a probléma belefér a tudáskeretei közé.

Mi a különbség a pszichológus, pszichiáter között ?

A pszichológus bölcsész diplomával rendelkezik, nem orvos, nem foglalkozik gyógyszeres kezeléssel. Kizárólag személyes úton képes hatni a páciensére, legfőbb eszköze a beszélgetés, tesztelés. Egyes körzeti rendelőkben van pszichológus, de a pszichológia természeténél fogva magánúton is könnyen elérhető. Sőt, inkább magánrendelőkben található, mint közintézményekben, mivel elég hozzá egy csendes szoba két fotellel.

A pszichiáter ellenben orvosi diplomával bír és pszichiátriából szakvizsgát tett az orvosi egyetem elvégzése után. A tünetek és a diagnózis alapján gyógyszerezéssel próbál javulást elérni. A gyógyszerek olyan mentális betegségekre hatnak, melyek pszichológiai terápiával semmilyen körülmények között sem javíthatók. A pszichiátert szakorvosi rendelőkben, kórházakban, magánrendelőkben találja. Legegyszerűbben a körzeti orvosi rendelőt felkeresve tud hozzá eljutni. Kérjen beutalót hozzá háziorvosától.

A pszichológus egyetemi pszichológia szakon szerzett diplomát, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza.
A 2006 óta a bolognai rendszerben a három éves alapképzés (BA) elvégzése után a hallgatók viselkedéselemző képesítést szereznek, és csak a mesterképzés (MA) elvégeztével jogosultak a pszichológus cím használatára.

(A Magyar Pszichológiai Társaság honlapján találhatók egyéb, fontos információk.)

Ki a pszichoterapeuta?

Magyarországon pszichoterapeuta kizárólag csak az a szakorvos  vagy klinikai pszichológus lehet, aki sikeresen letette a Pszichoterapeuta Szakvizsgát. Ez egy speciális, un. ráépített szakvizsga, melyet egy másik szakvizsga megléte esetén lehet megszerezni.
A pszichológus, az egyetem után évekig jár klinikai szakképzésre, szakmai gyakorlatot szerez, leteszi a klinikai szakvizsgát. Közben, vagy ezt követően képződik pszichoterápiából egy (vagy több) módszerből, az adott pszichoterápiás egyesületnél levizsgázik, majd ezt követően elvégzi a Pszichoterapeuta Képzést és csak ezután teheti le a Pszichoterapeuta Szakvizsgát, ennek függvényében használhatja a pszichoterapeuta címet.

Az orvosok esetében egy alapszakvizsga (pl. pszichiáter, belgyógyász stb.) megléte és ugyanezen képzések után lehet valaki pszichoterapeuta.

Ugyanakkor nem lehet pszichoterapeuta a fenti végzettségek nélkül sem közgazdász, sem természetgyógyász, sem állatorvos stb. bár vannak, akik annak hívják, hirdetik magukat.

Hogyan, mi alapján válasszanak a szakemberek közül?

Erre nincs egzakt válasz. A Google keresőktől kezdve az ismerősök ajánlásáig bármivel el lehet kezdeni. Azonban a pszichológusunknál rendkívül sokat számít a szimpátia. Fontos, hogy elfogadható személyiség legyen, mivel tőle jobban fogadja azokat a módszereket, amiket be kell vetnie adott esetben.  Ne fedje, a pszichológus a lélek legmélyebben eltitkolt bugyraiba is időnként belelát és esetenként végigasszisztálja a totális összeomlásokat, kifordulásokat is.

Hol keressék?

Legegyszerűbb az internet vagy az ismerősök között végigkérdezni.

Pszichológiai rendelő Budapest, Pszichológiai rendelő bérlés Budapest.

Különbség pszichológuspszichiáter közöttPszichológiai rendelő bérlés Budapest.Pszichológiai rendelő Budapestpszichológus budapestpszichológus budapesten