sajnos sokan nem értik vagy összekeverik. Mi a különbség pszichológus, pszichiáter között ?

A pszichológus főleg a lelki problémák megoldásában tud segíteni, amelyek nem nevezhetőek betegségeknek, inkább csak zavaró gondoknak, amelyekre egyedül nem találunk megoldást. Egy szakember azonban külső szemlélőként könnyebben észreveheti a probléma forrását és megoldást is találhat rá.

Ha mentális problémákkal küszködünk, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, aki segíteni tud nekünk legyőzni a gondokat. Sokaknak azonban nem világos, hogy mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között, ezért nem tudják, hogy kihez kell fordulni egyes esetekben.

A pszichológus olyan személy, aki a megfelelő oktatási intézményben, egyetemen – nappali, esti, levelező vagy kiegészítő formában – pszichológia szakos diplomát szerzett, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza. A pszichiáterrel ellentétben nem orvos, nincs receptírási jogosultsága, nem visel doktori címet.

A pszichológus kizárólag a lelki gondok megoldásában járatos, nem használhat gyógyszert, csak a saját személyiségét, intuícióját, empátiáját, tapasztalatait. A lelki problémák sosem oldódnak meg maguktól, hiszen ezektől csakis úgy lehet hatékonyan megszabadulni, ha komoly kataklizmát élünk át vagy valaki segít ebben. Az emberek sok esetben a legnehezebb belső vívódásukat, gondjaikat nem osztják meg még a hozzájuk legközelebb állókkal sem. Ez a helyzet egyeseket patologizál, megbetegít, fizikai tünetek képében tör elő.

Rengetegen  gondolják azt, hogy a lélekkel nem kell foglalkozni, nincs vele teendő, egy adottság, ami úgy van, ahogy kialakult. De ez Freud óta nem felel meg a valóságnak. A lélek kezelhető, ápolható, gyógyítható, akár a test. El lehet érni komoly változásokat, életminőség emelkedést. Rengeteg időt energiát és anyagi áldozatot követel, mint minden, ami fontos az életben.

A páciens számára már az is nagy megkönnyebbülést jelent, ha problémáját megoszthatja valakivel. Természetesen egy mélyebb lelki sérelem esetén több kezelésre is szükség van, ugyanakkor a javulás folyamata már első alkalommal érezhető lesz.

Pszichológushoz fordulunk akkor is, ha párkapcsolati gondjaink vannak, de a szorongás és a pánikbetegségek során szintén a segítségünkre lehet. Ezzel szemben, a pszichiáter  a valós mentális betegségek kezelésében tud segíteni, mint amilyen a skizofrénia vagy a depresszió egyes típusai.

Ilyen esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ezt viszont csak a pszichiáter rendelheti el, mivel ő rendelkezik orvosi végzettséggel. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a pszichológus és a pszichiáter együtt kezelik a pácienst.

Pszichés, lelki problémák esetén az átlagember nem pontosan tudja vagy érti, hogy kihez tud fordulni közvetlenül. Ebben segítünk önnek:

  • Milyen segítségre, szakemberre van szükség?
  • Mi a különbség a pszichológus, a pszichiáter között?
  • A pszichoterapeuta akkor végül is pszichológus vagy pszichiáter?
  • Hogyan, mi alapján válasszanak a szakemberek közül?
  • Hol keressék?

Milyen segítségre, szakemberre van szükség?

A legegyszerűbb, ha felkeres, felhív egy megbízható pszichológust, ő el fogja irányítani a megfelelő szakemberhez vagy felajánlja segítségét, ha a probléma belefér a tudáskeretei közé.

Mi a különbség a pszichológus, pszichiáter között ?

A pszichológus bölcsész diplomával rendelkezik, nem orvos, nem foglalkozik gyógyszeres kezeléssel. Kizárólag személyes úton képes hatni a páciensére, legfőbb eszköze a beszélgetés, tesztelés. Egyes körzeti rendelőkben van pszichológus, de a pszichológia természeténél fogva magánúton is könnyen elérhető. Sőt, inkább magánrendelőkben található, mint közintézményekben, mivel elég hozzá egy csendes szoba két fotellel.

A pszichiáter ellenben orvosi diplomával bír és pszichiátriából szakvizsgát tett az orvosi egyetem elvégzése után. A tünetek és a diagnózis alapján gyógyszerezéssel próbál javulást elérni. A gyógyszerek olyan mentális betegségekre hatnak, melyek pszichológiai terápiával semmilyen körülmények között sem javíthatók. A pszichiátert szakorvosi rendelőkben, kórházakban, magánrendelőkben találja. Legegyszerűbben a körzeti orvosi rendelőt felkeresve tud hozzá eljutni. Kérjen beutalót hozzá háziorvosától.

A pszichológus egyetemi pszichológia szakon szerzett diplomát, és a gyakorlatban, az oktatásban, a kutatásban e tudomány elveit és módszereit hivatásszerűen alkalmazza.
A 2006 óta a bolognai rendszerben a három éves alapképzés (BA) elvégzése után a hallgatók viselkedéselemző képesítést szereznek, és csak a mesterképzés (MA) elvégeztével jogosultak a pszichológus cím használatára.

(A Magyar Pszichológiai Társaság honlapján találhatók egyéb, fontos információk.)

Ki a pszichoterapeuta?

Magyarországon pszichoterapeuta kizárólag csak az a szakorvos  vagy klinikai pszichológus lehet, aki sikeresen letette a Pszichoterapeuta Szakvizsgát. Ez egy speciális, un. ráépített szakvizsga, melyet egy másik szakvizsga megléte esetén lehet megszerezni.
A pszichológus, az egyetem után évekig jár klinikai szakképzésre, szakmai gyakorlatot szerez, leteszi a klinikai szakvizsgát. Közben, vagy ezt követően képződik pszichoterápiából egy (vagy több) módszerből, az adott pszichoterápiás egyesületnél levizsgázik, majd ezt követően elvégzi a Pszichoterapeuta Képzést és csak ezután teheti le a Pszichoterapeuta Szakvizsgát, ennek függvényében használhatja a pszichoterapeuta címet.

Az orvosok esetében egy alapszakvizsga (pl. pszichiáter, belgyógyász stb.) megléte és ugyanezen képzések után lehet valaki pszichoterapeuta.

Ugyanakkor nem lehet pszichoterapeuta a fenti végzettségek nélkül sem közgazdász, sem természetgyógyász, sem állatorvos stb. bár vannak, akik annak hívják, hirdetik magukat.

Hogyan, mi alapján válasszanak a szakemberek közül?

Erre nincs egzakt válasz. A Google keresőktől kezdve az ismerősök ajánlásáig bármivel el lehet kezdeni. Azonban a pszichológusunknál rendkívül sokat számít a szimpátia. Fontos, hogy elfogadható személyiség legyen, mivel tőle jobban fogadja azokat a módszereket, amiket be kell vetnie adott esetben.  Ne fedje, a pszichológus a lélek legmélyebben eltitkolt bugyraiba is időnként belelát és esetenként végigasszisztálja a totális összeomlásokat, kifordulásokat is.

Hol keressék?

Legegyszerűbb az internet vagy az ismerősök között végigkérdezni.

Pszichológiai rendelő Budapest, Pszichológiai rendelő bérlés Budapest.