Az organikus problémák olyan egészségügyi tényezők, melyek rontják az abban szenvedő pszichikai életminőségét, de első pillanatban lelki eltévelyedésnek látszanak. Az illető lelki reakciói megmagyarázhatatlanok, oda nem illők, teljesen értelmezhetetlenek a normalitás keretei között. Nem csak az idegenek, de a hozzátartozók, közvetlen rokonok sem tudnak mit kezdeni vele. Általában ilyenkor bolondnak, szellemileg kisiklottnak, abnormálisnak tekintik az alanyt, pedig egy olyan egészségügyi folyamat áll a háttérben, ami eltorzítja a személyiségét és nem lehet rajta pszichológiai keretek között segíteni. Tehát, az organikus problémák fizikai vagy kémiai elváltozások a szervezetben, amelyeket nem lelki úton kell és nem is lehet gyógyítani.

Az ilyen páciens hiába ül be pszichoterápiára, nem fog javulni az állapota, mert a fizikai gondot kellene kezelni. Az organikus elváltozásokra gyógyszeres vagy műtétes választ kell adni, azután rehabilitációként jöhet a pszichológiai kezelés.

Ilyen tényező lehet például egy baleseti sérülés, amely az idegrendszert érinti vagy agyérelmeszesedés, az időskori demencia illetve teljesítménycsökkenés, a hormonális változások. Ezért bizonyos esetekben a pszichológus kérheti a pácienst, hogy végeztessen el laborvizsgálatokat. A kivizsgálás alapján kiderülhet a problémát kiváltó elváltozás mibenléte. Ezek alapján elindulhat a kezelés, amely nem biztos, hogy pszichológust igényel. Természetesen ilyenkor a hozzátartozóknak lehet szüksége pszichológiai támogatásra valamint az érintett is a kezelés végeztével kérheti pszichológus segítségét az esetleges tortúrák utóhatásait illetően.

Amennyiben organikus problémán esett túl és nehezen boldogul a feldolgozásával, keressen bennünket bizalommal.

Pszichológiai rendelő Budapest, pszichológus Budapest.

www.skultetiszabo.hu