Párkapcsolati problémáknak nevezzük gyűjtőnéven azokat a problémákat, melyek az egyént gátolják a tartós párkapcsolat fenntartásában. Ezek a problémák lehetnek érzelmi, szexuális, módszertani eredetűek. Az érzelmi és a szexuális eredetű problémák könnyen detektálhatók és általában a kapcsolat végkimenetelét erősen maghatározók. Leggyakoribbak azonban a módszertanból eredő problémák, melyeken lehet változtatni és a lehetőségek megismerésével a párok közötti kommunikációs félreértések, értelmezési, szokásokra alapozott, életmóddal kapcsolatos gondok jó eséllyel – pszichológus, párterápia segítségével – elháríthatók.

Skultéti-Szabó Katalin pszichológus, FEM3, Házasság felfrissítése, 2016_február_12

Állandósult veszekedések

A veszekedések állandósulása a párkapcsolat megrekedését, elakadását jelzi. Sokszor nem lehet tudni mikor kezdődtek, észrevétlenül kúsznak be a párkapcsolatba, és sokszor mindkét fél számára elviselhetetlenné teszi a hétköznapokat.

Számtalan oka lehet a veszekedések elmélyülésének és állandósulásának:

  • korábbi sértések feldolgozatlansága,
  • párkapcsolatban kielégítetlenül maradt vágyak, igények,
  • a pár tagjai eltérő szakaszát élik meg párkapcsolatuknak,
  • bizalom hiánya,
  • elköteleződés hiánya,
  • nevelési elvekben való eltérés,
  • a családalapítástól, szülőségtől való félelem…stb.

Fontos, hogy ezek többnyire tudattalanok, vagy tudatosak, de nem kimondottak. A pár megpróbálja megtalálni a megoldást a konfliktusok állandósulása ellen, de az rendszerint sikertelen (mert a konfliktusok csak tünetek) és ez még több konfliktushoz vezet. Minél inkább igyekeznek megoldani a problémát, annál több konfliktus lesz közöttük.

A megoldás ennek az önmagát erősítő körnek a megtörésében, egymás viselkedésére mutatott reakcióik megváltoztatásában rejlik. Szakember segítségével meg kell találni azokat a problémás témaköröket, amik megoldatlanok maradtak, és a kommunikáció serkentésével lehetőséget kell teremteni arra, hogy egymás sértése nélkül ki tudják mondani rejtett problémáikat, félelmeiket, igényeiket.

Sokszor a veszekedések állandósulása mögött a kapcsolat kiüresedése és az ezzel való szembenézés képtelensége áll. A veszekedések tartják életben a párkapcsolatot, ami nélkül szembesülnének azzal, hogy az egyikük számára sem kielégítő.

Ha azt érzi, hogy a mindennapos veszekedések ellenére sem tudnak megoldást találni problémáikra, forduljon bizalommal hozzánk segítségért. Egyetlen párnak sem jó, ha kapcsolatuk csupán a konfliktusokon alapul. Minden ember képes a harmonikus együttélésre, de sokszor nehéz megtalálni az addig vezető utat.

Amennyiben mindkét fél képes szembenézni saját kételyeikkel, tudnak nyitni a másik felé, elfogadóak tudnak maradni, és képesek békülési szándékkal, árnyaltan megfogalmazni problémájukat, elmondani vágyaikat, félelmeiket párjuknak, úgy kapcsolatuk minőségileg egy új, magasabb szintre tud lépni. A párterápia ennek elérésében tud segítséget nyújtani.

www.skultetiszabo.hu

Budapestbudapest pszichológusDepresszióGyermekpszichológus BudapestPárkapcsolati problémákPárterápia Budapestpszichológus árakpszichológus budapestpszichológus budapestenPszichologusok BudapestenSkultéti-Szabó Katalin pszichológusSkultéti-Szabó Katalin szexológus