Párkapcsolati problémák kifejezéssel jellemezzük azokat a problémákat, melyek az egyént gátolják a tartós párkapcsolat fenntartásában. Ezek a problémák lehetnek érzelmi, szexuális, módszertani eredetűek. Az érzelmi és a szexuális eredetű problémák könnyen detektálhatók és általában a kapcsolat végkimenetelét erősen maghatározók. Leggyakoribbak azonban a módszertanból eredő problémák, melyeken lehet változtatni és a lehetőségek megismerésével a párok közötti kommunikációs félreértések, értelmezési, szokásokra alapozott, életmóddal kapcsolatos gondok jó eséllyel – pszichológus, párterápia segítségével – elháríthatók.

Skultéti-Szabó Katalin pszichológus, FEM3, Házasság felfrissítése, 2016_február_12

Állandósult veszekedések

A veszekedések állandósulása a párkapcsolat megrekedését, elakadását jelzi. Sokszor nem lehet tudni mikor kezdődtek, észrevétlenül kúsznak be a párkapcsolatba, és sokszor mindkét fél számára elviselhetetlenné teszi a hétköznapokat.

Számtalan oka lehet a veszekedések elmélyülésének és állandósulásának:

  • korábbi sértések feldolgozatlansága,
  • párkapcsolatban kielégítetlenül maradt vágyak, igények,
  • a pár tagjai eltérő szakaszát élik meg párkapcsolatuknak,
  • bizalom hiánya,
  • elköteleződés hiánya,
  • nevelési elvekben való eltérés,
  • a családalapítástól, szülőségtől való félelem…stb.

Fontos, hogy ezek többnyire tudattalanok, vagy tudatosak, de nem kimondottak. A pár megpróbálja megtalálni a megoldást a konfliktusok állandósulása ellen, de az rendszerint sikertelen (mert a konfliktusok csak tünetek) és ez még több konfliktushoz vezet. Minél inkább igyekeznek megoldani a problémát, annál több konfliktus lesz közöttük.

A megoldás ennek az önmagát erősítő körnek a megtörésében, egymás viselkedésére mutatott reakcióik megváltoztatásában rejlik. Szakember segítségével meg kell találni azokat a problémás témaköröket, amik megoldatlanok maradtak, és a kommunikáció serkentésével lehetőséget kell teremteni arra, hogy egymás sértése nélkül ki tudják mondani rejtett problémáikat, félelmeiket, igényeiket.

Sokszor a veszekedések állandósulása mögött a kapcsolat kiüresedése és az ezzel való szembenézés képtelensége áll. A veszekedések tartják életben a párkapcsolatot, ami nélkül szembesülnének azzal, hogy az egyikük számára sem kielégítő.

Ha azt érzi, hogy a mindennapos veszekedések ellenére sem tudnak megoldást találni problémáikra, forduljon bizalommal hozzánk, pszichológus Budapest, segítségért. Egyetlen párnak sem jó, ha kapcsolatuk csupán a konfliktusokon alapul. Minden ember képes a harmonikus együttélésre, de sokszor nehéz megtalálni az addig vezető utat.

A párkapcsolati problémák, amennyiben mindkét fél képes szembenézni saját kételyeikkel, tudnak nyitni a másik felé, elfogadóak tudnak maradni, és képesek békülési szándékkal, árnyaltan megfogalmazni problémájukat, elmondani vágyaikat, félelmeiket párjuknak, úgy kapcsolatuk minőségileg egy új, magasabb szintre tud lépni. A párterápia ennek elérésében tud segítséget nyújtani.

Pszichológus Budapest térségéből is várják az érdeklődőket. Problémái esetén keressen bennünket bizalommal, pszichológus Budapest.

Pszichológusok számára is kedvező feltételekkel állunk rendelkezésre, pszichológiai rendelő Budapest. Pszichológiai rendelő Budapest.

www.skultetiszabo.hu

Pszichológiai rendelő Budapest.