A függőségek egyik fajtája, amely szorosan kapcsolódik a felnőtt tartalmakhoz. A pornófüggőség szenvedője egyre kevésbé tud mit kezdeni a hús-vér párkapcsolataival és inkább a virtuális szex irányába fordul.

Ha a virtuális világ nyújtotta örömöket nem pótolja egy igazi nő, nem elégíti ki az élő szex, ott már beszélhetünk függőségről. Az internetes pornó függőség kialakulásában is valószínűsíthető, hogy ugyanazok a hajlamosító tényezők – addikt szülők, nem elég jó anya-gyerek kapcsolat, gyermekkori traumák, önképzavar stb. – játszanak fontos szerepet, mint a legtöbb szenvedélybetegség esetében. Viszont a mai kutatások bebizonyították, hogy a pornó nézegetése a kábítószerekhez hasonló kémiai folyamatokat generál az agyban. Vajon milyen biokémiai folyamatokat gerjeszt a pornográfia?

Mi vezet a függőséghez?

Az ezredforduló sajátos szenvedélybetegsége a pornó addikció, amely leginkább a fiatal férfi korosztályt érinti. A világhálón ezernyi lehetőség adódik a szexuális vágyak és fantáziák gyors kiélésére. Az erotikus és extrém szexuális tartalmú internet lapok könnyen elérhetők a fogyasztó számára. Egy kanadai kutató, Simon Lajeunesse kimutatta, hogy a legtöbb fiú már 10 éves korában elkezd pornó után böngészni az interneten. Persze, nem lesz mindenkiből pornófüggő, de mi vezethet az addikcióhoz? A Cambridge-i Egyetem neurológusai kimutatták, hogy azok a férfiak, akik pornó függőnek vallják magukat és emiatt elveszítették a párkapcsolatukat, megváltozott agyi területekkel rendelkeznek. Egy kemény felhasználó agya módosult, hasonlóan a drogfüggőkhöz, esetükben az agy jutalmazó központja változik meg. Kezdetben még undorodnak az extrém tartalmak nézegetése közben és megfogadják, hogy erre az oldalra többet nem „tévednek”. Viszont egy idő után ezen túljutnak, újabb és újabb hardcore videókban mélyednek el. A kezdeti “dózis” már nem elég.

Hárem

A helyzet kulcsa, hogy még mindig vadászó-gyűjtögető aggyal rendelkezünk. Az anyatermészet úgy alkotott meg bennünket, hogy a hímek megtermékenyítsenek minden kínálkozó nőstényt, egészen addig, amíg vannak újabb jelentkezők. Például a kutatási megfigyelések alapján, egy kosnak egyre több és több időre van szüksége, hogy ugyanazzal a juhval párosodjon. De ha cserélgetjük a nőstényeket, a kos két perc alatt végez, majd próbálkozik a következő lehetőségnél, egészen addig, amíg ki nem merül. Ez az ősi emlősprogram, a Coolidge hatás. Nélküle nem működne az internetes pornó. A férfi úgy érzékeli a nőket, mint potenciális lehetőségeket, hogy továbbadja genetikai örökségét. Minden egyes nő, mely új szexuális aktust jelent, újdonságként hat a férfi agyára. Az újabb szexuális izgalom hatására ismét dopamin szabadul fel, amely a „menj és szerezd meg” hatásért felelős. Tehát amíg a férfi képes klikkelgetni, addig képes a dopamin szintjét magasabbra emelni.

A pornóban rögtön „szexhez” jut a felhasználó, komoly munka és udvarlás nélkül. A pornó megváltoztatja a jutalom központot. A netes pornó segítségével 10 perc alatt több dögös nőt „kaphat meg”, mint amennyivel az ősei egész élettartamuk alatt találkozhattak. Egy kemény felhasználó agya módosul, hozzákapcsolja magát ehhez a genetikai aranybányához. Valóságos pornóháremet vesz birtokba. Viselkedésformái ehhez társulnak: egyedüllét, kukkolás, klikkelgetés, keresgélés, több megnyitott ablak, beletekerés, folyamatos újdonság, sokk és meglepetés. Ez az első generáció, akik jobb kezükkel klikkelnek, a ballal pedig maszturbálni tanultak meg.

A változatosság gyönyörködtet

A pornó filmek tele vannak izgalmas szexuális jelenetekkel, újdonságként hatnak, a szexuális izgalom hatására dopamint szabadítanak fel, ami megváltoztatja a felhasználó szexuális ízlését. Ezért az egyik függő páciensem szerint, az arousal addikció – izgalom függőség – kifejezés jobban visszaadja a lényeget, mint a pornófüggőség. Miért is? A kliensem pontosan megadja erre a választ: „Szerintem nem csak magán a pornó minőségén van a hangsúly, hogy mennyire “hardcore”, hiszen ugyanezek a tünetek akkor is megvannak, ha hosszabb kihagyás után “csak” bikinis fitness lányokat, vagy playboy csajokat nézegetek. A folyamat, a tevékenység, maga „a vadászat” és az ez által felkutatott újdonság is lényeges tényező.”

A pornófüggők tünetei

A pornófüggők tünetei könnyen összekeverhetők más pszichiátriai zavarokkal, mint például figyelemzavarral, szociális fóbiával, súlyos memóriazavarral, depresszióval, kényszerbetegséggel, teljesítményszorongással, személyiségzavarral és így tovább. Az egészségügyi ellátásban nagyon gyakran feltételezik, hogy ezek a zavarok az alapbetegségek, amelyek a függőséget okozzák. Viszont a legújabb kutatások felhívják arra a figyelmet, hogy az említett pszichiátriai betegségek a függőség eredményeként alakulnak ki. Egy holland tanulmány kimutatta, hogy az összes online tevékenység közül a pornó válthat ki leginkább függőséget.

Még több a témában: Balkezes Don Juan, avagy pornófüggő vagy-e?

Amennyiben szüksége van segítségre keressen pszichológus Budapest térségében. Budapesti pszichológus kollégák segítségére számíthat. Töltse ki a jelentkezési űrlapot. Pszichológiai rendelő Budapesten.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.