A promiszkuitás szexuális partnerek gyakori váltogatását jelenti. Azokra jellemző, akiknél a kötödés, ragaszkodás a szociális háttér lazasága miatt nem áll fenn fokozottabb formában. Ösztönös szinten ezt a hozzáállást erősíti a Coolidge-hatás, amely arra vezérli az egyént, hogy minél több utódot, minél színesebb genetikai állományt hozzon létre ivarérettsége folyamán.
A promiszkuitás főleg homoszexuálisoknál fordul elő leggyakrabban.

A promiszkuitás hozzájárulhat a genetikai sokszínűséghez, azonban higiéniai, egészségügyi kockázata is van, hiszen a nemi úton történő betegségek terjedését elősegíti. Ezek nem csupán nemi betegségekre vonatkoznak, akármilyen vírus átadása intimitás közben a legakadálymentesebb.

A promiszkuitás a társadalmi rendre, szociális környezetre is hatással lehet, hiszen pl. az apaság-, a házasság intézményének biztonságát kérdőjelezi meg. Ezek pszichés hatást gyakorolnak az érintett egyénekre. A pszichés keretek elvesztése kihat a pszichés egészégre. Bizonytalanságot, depressziót generál, hiszen sem önmaga választásában, sem a másik kitartásában nem bízik az egyén, így önértékelési-, párkapcsolati válságba kerülhet.

budapest pszichológusBudapesti pszichológusPárterápia BudapestPromiszkuitásPszichés problémákpszichológus budapestpszichológus budapestenPszichologusok BudapestenSkultéti-Szabó Katalin szexológus