Pszichológusi munkámat pszichodinamikus szemléletmódban végzem. Két jelentős személytől vett idézet segítségével mutatnám be a következőkben azokat a főbb területeket, amikre munkám során nagy hangsúlyt fektetek. Ez a két személy a mai napig nagy hatással van a pszichológia tudományára, a pszichoterápiás elméletekre és technikákra.

A felszínre nem hozott érzelmek soha nem múlnak el. Élve vannak eltemetve az emberben, és végül nagyon csúf módon törnek elő.” –Sigmund Freud

Az osztrák neurológus, akit a „pszichoanalízis atyjának” is hívnak, felismerte, hogy az elfojtott, meg-nem-élt, ki-nem-fejezett érzelmeknek milyen nagy hatása van a lelki életre, hiszen ezek az elfogadhatatlan érzelmek kerülőúton, lelki-pszichés tünetekben jelenhetnek meg. Felismerte, hogy a lelki életben van egy ún. tudattalan szféra, ahol ezek az elfojtott érzések raktározódnak el, így a pszichoterápiás kezelés Freud szerint, nagy hangsúlyt kell, hogy fektessen az elfojtott érzések és tudattalan vágyak, késztetések feltárására.

Mindaddig, amíg a tudattalan tudatossá nem válik, a tudatalatti fogja irányítani az életed, és te sorsnak fogod hívni.” – Carl Gustav Jung

Az egykori Freud tanítvány, az analitikus pszichológia megalapítója, szintén jelentős hangsúlyt fektet a tudattalan folyamatokra. Gyakori emberi tapasztalat, hogy ismétlődően újra és újra ugyanabba a hibába esünk bele, vagy hasonló nehéz helyzetekbe kerülünk. A köznyelvben ezt szoktuk sorsnak hívni, vagy a „vonzás-törvényének”, egyesek Karmának stb. Ilyenkor egy nem tudatos vezérelv irányítja az életünket. Ennek az elvnek a felismerése, tudatosítása után már döntési szabadságunk lehet, hogy akarjuk-e ugyanazt megtenni még egyszer, amit már annyiszor tudattalanul, automatikusan megtettünk, vagy nem.

Az idézetek segítségével remélem sikerült közelebb hoznom az olvasóhoz a szemléletmódomat. A munkámban tehát nagy hangsúlyt fektetek a tudattalan folyamatokra, ezek megismerésére, feltárására, tudatossá tételére. Ez különböző technikákkal történhet, alapvetően a pszichológus és a kliens közt egy verbális, beszélgetéses folyamat zajlik. Azonban időnként különféle kreatív eszközök is segítségre lehetnek a psziché minél mélyebb megértéséhez (álmok, a kliens által készített rajzok, festmények, versek, a kliens fantáziái, vágyai stb.) Továbbá nagy hangsúlyt fektetek a kliens kapcsolatainak, kapcsolódásainak megismerésére, beleértve a terápiás kapcsolat minél jobb megértését (a pszichológus és kliens közti kapcsolat). A személyiségfejlődésünk kapcsolatokban zajlik, így a kapcsolati aspektusok szintén elengedhetetlenek a psziché megértéséhez. A tudattalan tudatossá tétele, az eltemetett érzések és kínos élmények feltárása sokszor nehéz és bátorságot igénylő feladat. Én ehhez a feladathoz szeretnék megteremteni egy biztonságos, ítéletmentes közeget, ahol a kliensek szabadon kifejezhetik legrejtettebb érzéseiket és gondolataikat. Hiszek abban, hogy a személyiség a folyamatos fejlődés irányába törekszik, így pszichológusi munkámban a kliens meglévő, belső erőforrásait segítem (újból) megtalálni.

Munkatapasztalat

Munkám egyik részét egészségügyi intézményben végzem, egy kórház akut pszichiátriai osztályán ill. ambuláns részlegén dolgozom, ahol főképp pszichodiagnosztikai munkával ill. pszichológiai konzultációkkal/betegvezetéssel/”tanácsadással” foglalkozom. Munkám másik részét igazságügyi pszichológiai területen végzem, ahol főképp pszichodiagnosztikai munkával foglalkozom.

Forduljon bizalommal hozzám, ha:

 • Önismereti kérdései vannak
 • Önmagával kapcsolatos bizonytalanságérzése van
 • Önértékelési nehézsége van
 • stresszes, szorong, kevésbé jó a hangulata
 • életvezetési nehézségei vannak
 • párkapcsolati nehézségei vannak
 • „nem találja a helyét” a világban
 • ismétlődően belekerül hasonló megterhelő/nehéz/kellemetlen szituációkba
 • szeretne valakivel egy megértő, elfogadó légkörben beszélgetni
 • valakivel szeretne beszélni olyan dolgokról, amiket mással nem szívesen osztana meg
 • egyéb, a fentiekben fel nem sorolt pszichés nehézségekkel

Ha szimpatikusnak talált, várom Önt szeretettel!

Bármilyen kérdés esetén keressen bizalommal az alábbi elérhetőségemen.

Pszichológiai rendelő Budapest, Pszichológiai rendelő bérlés Budapest, pszichológus Budapest.