Felnőtt pszichoterápiát csak erre képzett személy, felnőttekre specializálódott pszichoterápeota végezhet. A pszichoterápeota külön képzést kap, ami a klinikusi fokozat után következik.

A különböző pszichoterápiás eljárások hitelesítettek, különböző paramétereknek kell megfelelniük, módszertani sajátosságaik alapján elkülöníthetők. A pszichoterápia egy kezeléssorozat, mely ülésekben történik. Az ülések gyakorisága és időtartama előre rögzített, a pácienssel egyeztetett. A pszichoterápiás ülés időtartama alapesetben 50 perc. Egyes módszereknél dupla (például ambuláns csoport-pszichoterápia, családterápia). Bizonyos módszerek, illetve támogató terápiák esetében indokolt lehet a felezett ülés (25-30 perc).

A terápiás módszer a páciens és a terapeuta közötti megbeszélés alapján rögzítésre kerül. Az ülések ideje, gyakorisága és a terápia várható hossza előre megszabott, a terápiás folyamat miatt a terápeota nem változtatható. A terápiára történő megállapodás és a beteg felvilágosítása a folyamat megkezdése előtt kötelező.

A fő terápiás hatótényező a módszeren kívül maga a terapeuta személyisége; a terápia a terapeutát személyében is igénybe veszi. Éppen ezért a pszichoterápiák esetében elengedhetetlen a személyes találkozás, így az online megoldás nem teljes értékű beavatkozás.

Aki pszichoterápiára vállalkozik számítson arra, hogy 10, de akár 100 ülésen is részt kell vennie a végeredmény kedvéért. Ennek a befektetésnek azonban lesz eredménye, mivel valóban hatást gyakorol a személyiségre.

Diagnosztikus és indikációs szakasz
– Előzetes diagnosztikus vizsgálat,
– Kivizsgálás (pszichodiagnosztikai és indikációs),
– Pszichoterápiás szűrés,
– Pszichoterápiás véleményezés

Alap-pszichoterápiák
– Pszichoterápiás krízisintervenció,
– Pszichoterápiás konzultáció,
– Szupportív terápia – pszichoterápiás betegvezetés,
– Autogén tréning

Szakpszichoterápiák
– Analitikus terápiák
– Standard pszichoanalízis
– Pszichoanalitikusan orientált pszichoterápia, pszichodinamikus terápia
– Pszichoanalitikus rövidterápia
– Viselkedés- és kognitív terápiák
– Viselkedésterápia (magatartásterápia)
– Kognitív terápia
– Integratív pszichoterápia
– Humanisztikus pszichoterápiák
– Személyközpontú pszichoterápia
– Egyéb mélylélektani pszichoterápiák
– Jungi analitikus pszichoterápia
– Aktív analitikus pszichoterápia
– Szimbólumterápia
– Dinamikus rövid pszichoterápia
– Egyéb terápiák
– Hipnoterápia