A gyermek pszichoterápia is diagnosztikával kezdődik. Amikor arra próbál rájönni a pszichológus, hogy milyen furcsaságok, nem oda illő folyamatok zajlanak egy kiskorú pszichéjében, azt gyermek pszichodiagnosztikai eljárásnak hívjuk. A gyermek pszichodiagnosztika lezárultával a pszichológus megállapíthatja, milyen jellegű eltérés mutatkozik és milyen módon tudnak javítani a fiatal életminőségén. Ez után kezdődhet a gyermek pszichoterápia.

A gyermek pszichodiagnosztika eszközei

A gyermek pszichodiagnosztika bonyolultabb feladat, mint a felnőtt, mivel a gyermek egyáltalán nem érzékeli a benne zajló eltérő folyamatokat, nincs rálátása saját problémáira sem. Legelőször a szülőnek kell észlelni azt, hogy nem megy minden rendben. Ezek után a pszichológussal kell felvenni a kapcsolatot, aki az egész családdal találkozik az első alkalmak folyamán. Ez nyilván azért van, hogy összképet alkothasson arról, hol kell keresni a gondok gyökerét.

Első körben heteroanamnézist alkalmaz a pszichológus, azaz a szülőt kérdezi ki, miféle problémával vagy problémákkal küszködik gyermeke. Felveszi az anamnézist, amely a születés elöttől napjainkig terjedő problémák tényszerű rögzítése. Fontos, hogy kiderüljön milyen traumatizáló tényezők léptek fel, esetleg koraszülöttség, oxigénhiányos állapot. Ezek mind befolyásolhatják a későbbi lelki fejlődést.

Ezek után kerül sor a megfigyelésre, mint módszerre. A gyermek játék közben adott reakcióiban minden olyan információ benne rejtőzik, amikre választ keres. A szakember időnként beleszól a játékba és keresztkérdésekkel próbálja konkretizálni a helyzeteket.
Ezek a játékok lehetnek az úgynevezett Világjáték, rajzoltatás, bábjáték vagy egyszerűen egy kisautó, ha éppen az vezet eredményre.
A megfigyelést a hétköznapokban a szülő i folytathatja, vezethet naplót vagy pusztán csak beszámol az eltelt időben történtekről. Ebből vonhat le következtetéseket a szakember, hogy milyen irányba fejlődnek a folyamatok.

A tesztek, tesztelés is hozzátartozik az eljáráshoz. Serdülőknél, kamaszoknál alkalmazhatók a felnőtt tesztelési módszerek (lásd: Felnőtt pszichodiagnosztika). Gyerekeknél maguk a játékok szolgálnak tesztként, szinte minden játékban visszaköszön a fiatalt foglalkoztató megoldatlanság.

A gyermek pszichodiagnosztika egy összetett folyamat, mely rugalmasan, akár párhuzamosan is mehet a gyógyító, terápiás munkával. Esetenként gyógyszeres kiegészítésre is szükség lehet (pl. hiperaktivitás), mely pszichiáter bevonásával történik.

A gyermek pszichoterápia eszközei

A gyermek pszichoterápia speciális folyamat, mely minden egyes fiatalnál személyre szabottan történik, ezért általánosságban megközelíteni meglehetősen leegyszerűsítő lenne.

A budapesti pszichológusok állnak rendelkezésükre.