Testképzavar, amikor valaki nem képes reális képet kialakítani saját külső formájáról. Vagy kövérebbnek vagy soványabbnak látja magát, mint ahogy valójában kinéz.

A testképzavarral összefüggő betegségek egyaránt hatással vannak az ember pszichológiai és testi jóllétére. Az ilyen betegségben szenvedők önértékelése sérült, megszállottan hiszik, hogy csak akkor felelnek meg a szociális elvárásoknak, ha elérik az általuk megszabott súlyt, méreteket mely rendszerint kórosan alacsony vagy éppen jóval hatalmasabb (izomdiszmorfia) az átlagosnál. Kényszeresen ragaszkodnak szabályaikhoz, beteges lelkifurdalás, önvád, önutálat jellemző rájuk a szabályok esetleges megszegése esetén. Az étkezésből/testedzésből teljesen eltűnik az élvezet és az öröm, helyette neurotikus viszony alakul ki. A meg-nem-értettség miatt szociálisan elszigetelődnek, nem hajlandók emberek közé menni, akik amúgy sem fogadnák be őket, szerintük, eltérő méreteik és vállalhatatlan külsejük miatt.

A testképzavarral összefüggő rendellenességek jelentőségét nem csak az adja, hogy a társadalom egyre több tagját érintik, hanem az is, hogy főként a fiatal korosztály leginkább kitett ezeknek a kórképeknek. Egyes felmérések szerint  a fejlett országokban élő középiskolások közel 50 százaléka próbálkozott már a fogyókúrával. Ez főleg a lányokra jellemző, de a fiúk 30 százaléka is fogyókúrázott már legalább egyszer. Ugyanakkor, a középkorú nők esetében is egyre gyakrabban jelennek meg étkezési rendellenességek.

A testképzavarral összefüggő rendellenességek

Minden  viselkedészavart ide kell sorolni, amelyben a páciens nem tudja helyesen megítélni saját testképét. E téren elveszíti kapcsolatát a realitással, nem tudja megítélni, hogy mi a normális. Megszállottan igyekszik  egy természetellenes ideálhoz hasonlítani, elrugaszkodik a valóságtól, egészségére ártalmas szokásokat vesz fel. Minden ilyen zavarra jellemző a megszállottság és a kényszeresség, a szociális elszigetelődés. Fokozott a megfelelési vágy, illetve túlzott, beteges lelkifurdalás jelentkezik a hibás viselkedés elhagyása, megszűnése esetén. Ilyen viselkedészavar például az Anorexia nervosa , a Bulimia nervosa, az izomdiszmorfia, illetve a legfrissebb tünetegyüttes az ún. Orthorexia nervosa is.

Megfelelni az elvárásoknak, tökéletesség minden áron

A jelenlegi társadalmi tendenciák az egyéneket a tökéletes megjelenés irányába terelik. Aki győztes akar lenni, annak  bármi áron el kell érnie a fittséget és a tökéletességet. A célkitűzés elérését nagyban nehezíti, hogy életmódunk fokozottan kényelmesebbé vált, táplálkozási szokásaink gyökeresen megváltoztak. Az átlagos napi mozgásmennyiség mintegy tizedére csökkent, míg a bevitt táplálék energiatartalma (a nagy mennyiségű zsír és cukorbevitel miatt) megháromszorozódott. A normális testalkat megtartásához komoly fegyelem és rengeteg lemondás is hozzátartozik. Külön életmódot kell hozzá kialakítani, sőt, manapság még a párválasztásnál is figyelembe vehetik.

A testképzavarral összefüggő viselkedésjegyeket egyértelműen a kirívó jelenségek közé sorolhatjuk, mivel megjelenésük tagadhatatlan és szoros összefüggést mutat a társadalom és a média által közvetített szépségideálokkal. A társadalmilag létrehozott aktuális ún. szépségideálokhoz pedig azért törekszünk hasonlítani, hogy megakadjon rajtunk leendő párunk szeme. Egyéni túlélésünk szempontjából pedig ezek a viselkedések veszélyeket hordoznak magukban, egészségtelenek, egyértelműen hátrányosak. Mi több szaporodóképességünket is csökkentik.

Ha testképzavar zavar tüneteit tapasztalja, forduljon a SOTE Magatartástudományi Intézetéhez. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.