A tömegpszichózis egy olyan jelenség, amelyben nem az egyén állapota mérvadó, hanem az embercsoporté. Amikor az emberek egyformán viselkednek, még ha az különös vagy szokatlan is, illetve különös vagy szokatlan helyzetben is megfigyelhető azonos viselkedés.

Az emberek hajlamosak egyformán vagy hasonlóan viselkedni nagy létszámú rendezvényeken. Erre még igényük is van, hiszen koncerteken, sporteseményeken a hangulatot is ez adja. Amikor nagyobb embercsoport egy cél érdekében verődik össze pl. tüntetésen ott a tömegpszichózisnak egyértelmű oka van, mégpedig a cél kiharcolása, kikövetelése. Egyértelmű esetekben a tömegpszichózis nem feltűnő jelenség.

A tömegpszichózis akkor szembeötlő, amikor az emberek nem az elvárt módon reagálnak illetve, amikor pánikreakció során megfékezhetetlenné válnak. Ebben az esetben válik megfejtendő rejtvénnyé az a folyamat, amikor saját végzetüket okozzák vagy önkéntelenül másokat sodornak életveszélybe, csoportosan.

A tömegpszichózis folyamatosan jelen van az életünkben, pl. közlekedés folyamán vagy az iskolában, de feltűnés nélkül mennek végbe a normálisnak ítélt folyamatok is. Az emberek egyszerre szállnak le és fel a közlekedési eszközökre a megállóban. Hétköznap a diákok ugyan azt a rendszert, metódust viszik végbe nap, mint nap.

pszichológiai rendelő Budapest

www.skultetiszabo.hu