A válás nem pszichés probléma, sokkal inkább jogi és életviteli, azonban lelkileg nagyon megterhelő. Ebben az életszakaszban nem csak a gyászfeldolgozás, azaz a házastárs, a házassági egység, létbiztonság, esetenként a gyermekhez tartozó mindennapi kapcsolat tűnik el az életből, de kudarcélmény és még sok minden más kötődhet hozzá.

Alapvetően az elválás egy veszteség, amit az emberi psziché gyászreakcióként él meg. Ugyan azokon a stádiumokon megy végig, amelyeken egy valódi haláleset következtében. Ez az állapot természetesen csak akkor következik be, ha nem egy elviselhetetlen párkapcsolatból lép ki a delikvens.

Amennyiben pont egy ilyen helyzetből szabadul meg, akkor eufória is követheti illetve előfordulhat, hogy harmadik fél, azaz új szerelem miatt kerül rá sor.

Minden esetben más, más érzelmi reakcióval kell megküzdeni a feleknek. Amennyiben az érzelmi kötődés még fenn áll, úgy az elszakadás, az elvesztés depresszióba, regresszióba is sodorhatja az illetőt.

Amennyiben menekülésről beszélünk egy párkapcsolat kapcsán, akkor a félelemmel kell megküzdeni és a folyamatos konfliktushelyzettel, ami hosszú távon felőrli a lelki békét.

Olyan eset is lehetséges, hogy több tényező egyben áll fenn és úgy kell biztosítani a további családi működést. Például a válás megtörténik, de egyik fél sem tud anyagi okból elköltözni. Esetleg egy bántalmazó kapcsolatban él valaki, de érzelmileg kötődik a párjához. Ez a személyiségen belül erős konfliktust okozhat.

Minden olyan esetben érdemes pszichológushoz fordulni, amiben valaki nem tudja mi a helyes megoldás vagy nincs igazában tisztában a saját érzéseivel.

Amennyiben a válási jog érdekli, akkor ügyvédet érdes felkeresnie.

amennyiben nem tud egyedül megküzdeni a válás okozta lelki problémákkal, forduljon a legközelebbi pszichológushoz Budapesten. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.