Akinek nincs gyakorlata pszichológus választásban, annak komoly dilemma eligazodni a rengeteg szakember között. Sokan még azzal sincsenek tisztában mi a különbség pszichológus és pszichiáter között. Az a közhely igaz, hogy a problémák és bajok elbeszélése, elmesélése is jelentősen segít elviselni azokat és együtt könnyebb megoldásokat keresni, de ennél sokkal sokkal többet tud adni egy Pszichológus. Egy jó pszichológus nem csak meghallgat és tanácsot ad. Sőt, kifejezetten Nem ad tanácsot, sokkal inkább megérteni segít a probléma lényegét, kialakulásának és létrehozásának módját, valamint technikákat, módszereket kínál, amelyek segítségével a problémákat végül maga a kliens fogja megoldani.

Sokan a tanácsadói ülésen szembesülnek azzal, hogy az emberi kapcsolatok és a jóllét olyan dolgok, amelyek folyamatos energiát és karbantartást igényelnek. Ekkor jönnek rá arra, hogyan művelhetik saját minőségi kapcsolataikat, illetve hogyan tehetnek még többet a saját boldogságukért. A problémák megoldásánál sokkal többet tud adni a pszichológus, azonban – bár megoldásorientált fókusszal dolgozunk – az eredmény egyénenként igen eltérő lehet, és soha nem garantált.

Vannak ugyanis olyan fontos területek, amelyek nélkülözhetetlenek a testi-lelki jólléthez. Az első és legfontosabb: a minőségi kapcsolatok. Aki nem rendelkezik minőségi kapcsolatokkal, nem képes igazán boldog lenni. Minőségi kapcsolat az, amely kielégíti az alapvető szükségletek legtöbbjét, intimitással teli és a közösséghez tartozás élményét adja.

De hiába rendelkezik valaki minőségi kapcsolatokkal, ha az életének nincs mozgatórugója, célja, vágya, küldetése. A hosszú távú célok értelemmel töltik fel az egyén életét. Mindeközben figyelni kell a testünk ápolására is, a megfelelő mozgás elengedhetetlen a nyirok- és hormonrendszer, a kardiovaszkuláris rendszer, a stresszel való megküzdés és úgy általában az egész test számára. A boldogsághormonok evéskor, iváskor, alváskor és főleg mozgáskor szabadulnak fel.

Minthogy az ember társas lény, vágyik a szerelemre és a szexualitásra is, így hiába mozog, eszik, iszik, alszik, tartozik valahová és élete értelemmel teli, ha ezeket nem oszthatja meg a társával. A tanácsadásnak akkor van vége, ha mindezen területek megfelelően és sikeresen működnek, de amíg bármelyiken csiszolni lehet, addig érdemes kihasználni azt a sok-sok tudást, amit egy pszichológus a hét év egyetemi tanulmányai, majd azt követően gyakorlati munkája során magába szív.