A gyász az egyik legmegerőltetőbb lelki folyamat, melyet az ember élete folyamán átélhet. A veszteségélmény, az alanyát vesztett szeretet, a félelem, a bizonytalanság, a reménytelenség, a bánat, és a kudarc keveredik benne különböző mértékben és formában. A gyász gyászmunkával oldható fel, mely nem mindenkinek egyszerű folyamat. A gyász egészségtelen, patologikus formában is előfordulhat, amikor a gyász folyamata katatón módon ismétlődik, illetve torz reakciók tűnnek fel. Ilyen lehet a veszteségélmény nélküli túl aktivitás, az elhunyt betegségtüneteinek átvétele vagy az elengedés nehézségei. A gyász sikeres feldolgozásában egy pszichológus sokat segíthet.

A gyászreakció

Engel (1970) szerint négy szakaszban zajlik. A kezdeti sokk állapotában a megrázkódtatást követő sajátos gátoltság, belső némaság érvényesül. A veszteséget az egyén sokszor nem is képes tudomásul venni. A tény azonban a második szakaszban fokozatosan tudatossá válik, a harmadik szakaszban megindul a restitúció és a negyedikben az oldódás.

Típusos gyászreakcióban – mely akár 3-6 hónapig is eltarthat – a kezdeti belső némaság, sajátos zárlat, kongó üresség, szinte ijesztő. Étvágytalansággal, álmatlansággal, szorongásos attakokkal járhat, lehangoltság kíséretében. Az elvesztést kezdetben tagadja a gyászoló, mintha az elhalt tovább élne. Kopogásokat, zajokat hall, mintha az ő hangja lenne, ő jelentkezne. Gyakran álmodik az eltávozottakról, aki ismét ott van, visszatér. Szorongásaiban is jelentkezhetnek az ún. azonosítási jelenségek, és félhet attól, hogy őt is az a baj éri, ami hozzátartozóját. Ez az ún. évforduló reakció formájában is mutatkozhat.

Ezek a depresszív alaphangulattól függően önvádak formájában is tapasztalhatók. A hozzátartozó valamilyen mulasztással marasztalja el magát a beteg halálában – rendszerint teljesen indokolatlanul – tartja magát vétkesnek.

A típusos gyászreakciókon kívül ismert annak krónikus válfaja is, mely tartalmában és intenzitásában súlyosabb: a gátolt, illetve késleltetett forma. Az ilyen „gyász nélküli reakció” az érzelmek elfojtásával, hiányával jár. A gátolt és késleltetett gyász hajlamosít a pszichózisra is. Gyakoriak a már említett azonosítási készség alapján az elveszett tárggyal való azonosulás, a hipochondriás megnyilvánulások, pl. a gyászoló is rákot kap.

Amennyiben szükségét érzi keressen fel egy budapesti pszichológust. Amennyiben szüksége van segítségre, nagyon jó Budapesti pszichológusok állnak rendelkezésre. (pszichológus Budapesten) Budapesti pszichológai rendelőnk várja a gyógyulni vágyókat.

Ha pszichológus Budapest térségében, bátran keressen bennünket. Pszichológiai rendelő Budapest.

www.skultetiszabo.hu

Pszichológiai rendelő Budapest.