Nevelési tanácsadás akkor szükséges, ha a szülő úgy érzi vagy azt tapasztalja, hogy nem érti gyermeke reakcióit, képtelen hatni rá, illetve jó irányba befolyásolni. Leginkább tanácstalan, eszköztelen gyermekével kapcsolatban, kicsúszott az irányítás kezei közül.

A szülő a fiatal 18.-ik életévéig felelős gyermeke soráért. A szülők többsége ezzel tisztában van és igyekszik a nevelő szerepnek maradéktalanul megfelelni. Azonban serdülő korban a fiatal már erősen képes érvényesíteni akaratát és az nem mindig a konstruktív magatartás irányába mutat. Sőt, ilyenkor jelentkeznek  lázadó hajlamaik, valamint önállósodási törekvéseik is. Ezek nem mindig illeszkednek azokhoz az elképzelésekhez, amelyek a serdülő jövőjére jó hatással lehetnének.

Kisgyermek korban is nehéz megérteni a gyereket, legfőképpen azért, mert nem képes kifejezésre juttatni érzéseit, igényeit. Ebben az esetben a női megérzés jelent segítséget, de van, akinél nem alakul ki. Esetenként pedig az apára hárul a feladat, aki nem rendelkezik ezzel az eszközzel.

Ilyenkor érdemes pszichológus, gyógypedagógus vagy fejlesztő pedagógus segítségét kérni.

Mikor ajánlott igénybe venni a tanácsadást?

Ha gyermek testi-, lelki egészsége, érzelmi állapota, teljesítménye, terhelhetősége, érdeklődése, magatartása, viselkedése jelentős, negatív irányú változást mutat. A szakemberek különböző típusú foglalkozásokon segítenek ezeknek a különböző életkorban lévő gyerekeknek. (Nevelési tanácsadás)

Segítünk a nevelésben – pszichológia Budapest

pszichológiai rendelő Budapest