A szorongás és a teljesítmény közötti összefüggés egyértelműen bizonyítható. A sport világában az egyre növekvő követelmények szükségessé teszik, hogy a sportoló egyre jobban tudja szabályozni feszültségtűrő képességét. Ez versenyhelyzetben különösen fontos, ezért elengedhetetlen, hogy a sportoló megismerje, felismerje a szorongás tüneteit és megtanulja a szorongás szabályozásának módszereit.

Az a sportoló tudja maximalizálni a teljesítményét, aki bízik a képességeiben versenyhelyzetben is és kontrollálni tudja szorongását. Minél nagyobb az önbizalom, annál jobban kontrollálható a szorongás.

Az, hogy ki mitől és mennyire szorong egyén specifikus és alapja a tudattalanban rejlik. Amíg az egyén úgy érzékeli a helyzetét, hogy biztosan meg tudja tartani a kontrollt, addig a teljesítménye nőni fog. Mihelyst elveszíti ezt a hitét, a teljesítmény romlani kezd. Vagyis az izgalom növekedése kezdetben növeli a teljesítményt, de egy ponton túl a teljesítmény rovására megy.

Ha úgy látja, hogy gyermeke az edzésen jól teljesít, de a versenyeken nem tudja kihozni magából a maximumot, kérje budapesti pszichológus szakember segítségét!

pszichológiai rendelő Budapest