A Budapestiek el vannak kényeztetve, hiszen a legtöbb pszichológus itt található az országon belül. (Pszichológus Budapesten.)

Egy pszichológussal történő találkozást sokan filmélmények, fantázia vagy hallomás alapján képzelnek el. Aki még sosem járt ilyen jellegű szakembernél, azt is gondolhatja, hogy kényelmes bőrkanapén fekve, három havi fizetésnek megfelelő összegért, Wody Allen egyik filmjéből elővarázsolt, angolszász menyecske faggatja órákon keresztül, jegyzetfüzettel a kezében. Mások mogorva doktornőt várnak fehér köpenyben. Pedig a valóság ennél sokkal profánabb. A pszichológus nagyjából 5 – 10 év egyetemi tanulmánnyal rendelkező civil ruhás szakértő. Irányított beszélgetések folyamán képes feltárni a segítségkérő lelki eredetű problémáit.

Mivel forduljunk pszichológushoz?

Leginkább a saját magunkkal kapcsolatos önismereti kérdésekkel, krízisekkel, problémákkal. Kapcsolódhat ez egy körülírt tünethez (pl. pánikrohamhoz), szorongással járó gondolatokhoz, kapcsolati problémához, de bármivel fordulhat pszichológushoz, amit az életében nem tud megoldani és lelki eredetre vezethető vissza.

Mivel dolgozik a pszichológus?

A pszichológusok munkaeszköze a beszélgetés és néhány teszt. Tulajdonképpen itt egy munkakapcsolatról van szó. A pszichológus nem úgy vesz részt a beszélgetésben, mint egy szülő, barát, ismerős. Saját magánéletét hátrahagyva, a figyelme középpontjába teljes egészében a pácienst és annak problémáját, kérdését állítja. Titoktartási kötelezettsége van – ami a rendelőben elhangzik, az ott is marad. Egy olyan védett térben fogadja a pácienst, amely lehetővé teszi, hogy az illető megfogalmazza, hangosan kimondja nyugtalanító gondolatait, sokszor maga elől is eltagadott érzéseit. Így tisztul, körvonalazódik az a probléma, ami a pácienst nyomasztja, s benne a páciens saját szerepe: az, hogy mivel tartja fenn ő maga „az áldatlan állapotot”, és hogyan lehet másképp működni, megmenekülni, később megoldani egy ilyen nyugtalanító helyzetet.

Hányszor kell találkozni a pszichológussal?

A pszichológussal való rendszeres, szervezett keretek között való munka gyakorlatilag egy tanulási, önismereti folyamat, ami személyiségfejlesztő hatással bír. Azok tudják igazán hasznát venni ezeknek a beszélgetéseknek, akik a tüneteiktől való megszabadulás vágya mellett aktívan részt vesznek a pszichológussal való munkában, felelősséget vállalnak a saját életükért, kapcsolataik alakításáért. Ők nyugodtan és kiegyensúlyozottan fognak távozni.

(Pszichológus Budapesten)