Az erotomániát már az ókorban s leírták. Később egy francia pszichiáter a XX. század elején tanulmányt írt róla. Emiatt egy darabig a betegség a de Clerambault-szindróma nevet viselte. Az erotománia, szexuális túlfűtöttség, előfordulhat szkizofrénia, valamint bipoláris zavar keretein belül is. Jelenleg a paranoid pszichotikus zavar erotomán típusával diagnosztizálják az erotomán betegeket.

A de Clerambault-szindróma Freud szerint a nem kívánatos homoszexuális késztetések hárításáról szól. Más pszichológusok szerint az elutasítástól, magánytól való menekülés betegsége. Az evolúciós párzási stratégia kisiklásával is összefüggésbe hozták. Előfordult, hogy a homloklebeny sérülése okozott erotomániát. Mivel a betegségben a jelek félreértelmezéséről van szó, érthető, hogy valamilyen funkció sérülésekor jelentkezhet.

Például a de Clerambault-szindróma szenvedője a Twitteren keresztül félreértelmez  üzeneteket. Ebből vonja le azt a következtetést, hogy az általa követett híresség szerelmes belé. Erotomán késztetései mindenkinek vannak a szakemberek szerint, a szerelem maga is tulajdonképpen egy téveszme. Amikor szerelmesek vagyunk, torzítjuk a valóságot, a másik tulajdonságait, de irántunk való érzelmeinek intenzitását is félreértelmezhetjük. A szerelem labirintusa tehát mindenkit csapdába ejt, csak nem mindegy, hogy mennyire.

Az erotomán betegek fenyegetései veszélyesek lehetnek. Jodie Foster, David Letterman is voltak már erotomán üldözők áldozatai, Selena Quintanilla-Perez énekesnőt pedig az erotomán, megszállott Yolanda Saldívar, a rajongóklub vezetője ölte meg.

Amennyiben szüksége van segítségre, képzett Budapesti pszichológus szakemberek állnak rendelkezésre.  Budapesti pszichológiai rendelőnk várja a gyógyulni vágyókat. (pszichológus Budapesten)

Ha pszichológus Budapest térségében, keressen bennünket. Budapesti pszichológiai rendelő, ajánljuk magunkat. Pszichológiai rendelő Budapest.

pszichológiai rendelő Budapest

Pszichológus Budapest.

www.skultetiszabo.hu