Az erotomániát már az ókorban s leírták. Később egy francia pszichiáter a XX. század elején tanulmányt írt róla. Emiatt egy darabig a betegség a de Clerambault-szindróma nevet viselte. Az erotománia, szexuális túlfűtöttség, előfordulhat szkizofrénia, valamint bipoláris zavar keretein belül is. Jelenleg a paranoid pszichotikus zavar erotomán típusával diagnosztizálják az erotomán betegeket.

A de Clerambault-szindróma Freud szerint a nem kívánatos homoszexuális késztetések hárításáról szól. Más pszichológusok szerint az elutasítástól, magánytól való menekülés betegsége. Az evolúciós párzási stratégia kisiklásával is összefüggésbe hozták. Előfordult, hogy a homloklebeny sérülése okozott erotomániát. Mivel a betegségben a jelek félreértelmezéséről van szó, érthető, hogy valamilyen funkció sérülésekor jelentkezhet.

Például a de Clerambault-szindróma szenvedője a Twitteren keresztül félreértelmez  üzeneteket. Ebből vonja le azt a következtetést, hogy az általa követett híresség szerelmes belé. Erotomán késztetései mindenkinek vannak a szakemberek szerint, a szerelem maga is tulajdonképpen egy téveszme. Amikor szerelmesek vagyunk, torzítjuk a valóságot, a másik tulajdonságait, de irántunk való érzelmeinek intenzitását is félreértelmezhetjük. A szerelem labirintusa tehát mindenkit csapdába ejt, csak nem mindegy, hogy mennyire.

Az erotomán betegek fenyegetései veszélyesek lehetnek. Jodie Foster, David Letterman is voltak már erotomán üldözők áldozatai, Selena Quintanilla-Perez énekesnőt pedig az erotomán, megszállott Yolanda Saldívar, a rajongóklub vezetője ölte meg.

Amennyiben szüksége van segítségre, képzett Budapesti pszichológus szakemberek állnak rendelkezésre.  Budapesti pszichológiai rendelőnk várja a gyógyulni vágyókat. (pszichológus Budapesten)

Ha pszichológus Budapest térségében, keressen bennünket. Budapesti pszichológiai rendelő, ajánljuk magunkat. Pszichológiai rendelő Budapest.

pszichológiai rendelő Budapest

Pszichológus Budapest.

www.skultetiszabo.hu

Budapesti pszichológusde Clerambault szindrómaGyermekpszichológus Budapestpszichológus budapestpszichológus budapestenSkultéti-Szabó Katalin pszichológus