Messie-szindróma avagy kényszeres gyűjtögetés. Külön tévésorozat is készült már a TLC kábelcsatornán „Hoarding – élve eltemetve” címmel. Az alanyokat a hörcsöghöz hasonlítják ami túlzott mennyiségű élelmet halmoz fel magának – ezek a betegek képtelenek bármitől is megszabadulni, mindenhez görcsösen ragaszkodnak, és a saját életterük/ életminőségük rovására zsúfolnak össze mindenféle kacatot. Fizikális fájdalommal jár számukra ha akár csak szeméttől is, de meg kell válniuk, gyakran kleptomániával párosul furcsa mániájuk és minden apróságot képesek életük végéig őrizgetni.

A kényszeres gyűjtögetés, más néven patologikus halmozás egy pszichológiai betegség, mely megakadályozza az egyént, hogy használhatatlan, vagy szükségtelen tárgyakat kidobjon. Ezáltal a lakhely olyan mértékben telítődik, hogy normális értelemben lakhatatlanná válik. Gyakran „Messie-szindrómának” is nevezik, ez a kifejezés a bulvársajtóból a szaknyelvbe is átkerült. Ez a szindróma a kényszer zavar egy fajtája.

https://www.skultetiszabo.hu/szokas-fuggoseg-kenyszer/

Az ebben szenvedő beteget hörcsöghöz is hasonlítják, mely – az állat téli táplálékszükségletének biztosítására – olyan mennyiségű eleségkészletet halmoz fel, hogy alig tud bemenni az odújába.

Egyesek szerint ez a szindróma egy komolyabb pszichológiai stádium megnyilvánulása is lehet, okozhatja félelem, társ elvesztése, egyedüllét elviselhetetlensége, egyéb lelki betegségekre engedhet következtetést. Ezek a tárgyak a betegeknek az elveszett társat/társat jelentik a számukra.

A betegségnek 5 stádiuma van, és gyakran társul agorafóbiával.

Jelei és tünetei

Miközben nincs egyszerű meghatározása ennek a szindrómának, az alábbi jelenségek utalnak az állapotra:

 • Gyűjtése, vagy beszerzése mindennemű használati tárgyaknak, ruhaneműknek, csecsebecséknek, dobozoknak, zacskóknak vagy mindenféle használati eszközöknek.
 • Lakóhely oly mértékű zsúfolása az említett tárgyakkal, normális használatát majdnem lehetetlenné teszik.
 • Jelentős akadály okozása a napi élet funkcióinak (takarítás, rendtartás, szükséges tárgyak hozzáférhetősége stb.) tekintetében.
 • Fizikai képtelenség a használhatatlan lomtól való megválásra.
 • Különleges esetekben a betegség kleptomániával is párosulhat.

Ez az állapot olyan méreteket ölthet, hogy az egyénre és környezetére sérülési veszéllyel, tűzveszéllyel és társadalmi kirekesztéssel is járhat. Különböző embereknél másként jelennek meg a tünetek, de az eredmény mindig hasonló. Az állapot kezelése majdnem mindig hosszadalmas terápiát kíván.

Néhány gyakori, konkrét tünet, amiket a kóros gyűjtögetők esetében tapasztalni lehet:

1. Hajlamosak nagy mennyiségben a környezetükben szabadon hozzáférhető tárgyakat felhalmozni, amiket a legtöbb ember nem gondol hasznosnak vagy értékesnek. Mint például:

 • Reklámanyagok, reklámlevelek
 • Régi katalógusok és újságok
 • Dolgok, amik hasznosak lehetnek valamire a későbbiekben
 • Ruhaféleségek
 • Romlott ételek, csomagolások/szemét
 • Ingyenes bemutatótermékek

2. Az otthonában akkora a zűrzavar, hogy több helység megközelíthetetlen és nem tölti be rendeltetésszerű szerepét. Mint például:

 • Nem lehet az ágyakban aludni
 • Ételkészítésre alkalmatlan konyhák, hűtők dugig tele romlott ételekkel, tűzhelyek tűzveszélyes dolgokkal teli, mint például reklámújság és régi ételek főzőlapok tetején.
 • Étkezésre használhatatlan asztalok
 • Használhatatlan székek, kanapék
 • Piszkos, egészségtelen fürdőszobák; emberi ürülék kupacok vannak az otthon bizonyos helyein gyűjtve, néha állati ürülék van a padlón, óriási zsákok évek óta gyűjtött pelenkákkal tele.
 • Kádak, zuhanyzók és mosdók tárgyakkal töltve, szóval mosakodásra és fürdésre alkalmatlanok. Gyűjtögetők így valószínűleg elfelejthetik fürdést.
 • Néhányan állatokat gyűjtenek, akik minimálisan se képesek gondoskodni róluk; gyakran elpusztult állatokon kannibálkodnak más állatok a kupacok alatt.

3. A zűrzavar és rumli annyira szörnyű, hogy betegséget, szorongást, legyengülést okoz. Például, ők:

 • Nem engednek be látogatókat, mint családot és barátokat, vagy javító és karbantartó szakembereket, mert szégyellik a rendetlenséget.
 • Behúzva hagyják a függönyöket, tehát senki se tud belátni
 • Sok vitába kerül a családtagokkal a rendetlenség miatt
 • Tűz, elesés, fertőzés vagy kilakoltatás veszélyébe kerülnek
 • Depressziósnak vagy idegesnek érzik magukat az idő nagy hányadában a rendetlenség miatt.
 • Állathalmozás (Az állathalmozás (angolul animal hoarding) egy olyan gyűjtögető kényszer, mely során egy illető nagyszámú élő állatot tart a lakásában anélkül, hogy megfelelő tartási körülményeket tudna biztosítani számukra. Mint a legtöbb mentális zavar esetén, az illetőnek nincs betegségtudata, így nincs tisztában azzal, hogy cselekedeteivel rosszat tesz az állatoknak és környezetének.)

Kezelése

A kényszeres gyűjtögetés nem csak jelentős egészségügyi kockázatokkal társul, de a tudósok szeretnének rámutatni, hogy milyen fontos a beavatkozás a gyűjtögető életét és munkáját tekintve. A kényszeres gyűjtögetők 42%-a találja a viselkedését problematikusnak, a 63%-uknak pedig a családjuk és barátaik látják annak. Az eredmények arra utalnak, hogy az egyének, akik gyűjtögetnek mutathatnak különös érzékenységet a saját és mások érzelmeire, és fordítva, az emberek helyett az őket körülvevő világot alkotó mellékes dolgokra. Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező betegek, képesek szervezni dolgaikat vagy akár megválni tőlük. A hátrányos tulajdonságaival átfogó kutatást végeztek, hogy megtalálják a gyógymódot. Bár ez egy folyamatban lévő kutatás, gyűjtögető betegeknek csak a harmada reagál jól a gyógyszerekre és a terápiás kezelésekre. A DSM-mel együtt, a kezelések biztosítási fedezete és a speciális oktatási programok is változni fognak.

Budapesti pszichológiai rendelőnk várja a gyógyulni vágyókat. Kiválóan képzett budapesti pszichológusok várják. (pszichológus Budapesten)

Ha Ön pszichológus Budapest térségében, keressen bennünket, pszichológiai rendelő Budapest. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.