Mánia az, amikor valami elkezdi átvenni az irányítást az életünk felett. A mániára, másképp kifejezve a felhangoltságra jellemző, hogy a betegek nagyon vitálisnak, aktívnak, életerősnek érzik magukat. Úgy gondolják, mindent megtehetnek, az önbizalmuk határtalan és bármit elérhetnek. Ez a hangulat, életérzés felelőtlenné teszi őket. Időnként kontrollálatlanul törvénytelen cselekedetekben, fedezet nélküli költekezésben, alkalmanként pedig szexuális szabadosságban nyilvánulhat meg. Mindez oda vezethet, hogy összetűzésbe kerülnek a hatóságokkal.

A felhangolt állapotra jellemző az erős beszédkényszer, illetve a hosszú körmondatok használata. A mániás betegek gondolkodása jóval gyorsabb, mint az átlagemberé. A betegek fejében a gondolatok sokszor olyan gyorsan követik egymást, hogy az interpretáció képtelen követni, ezért érthetetlenné és összefüggéstelenné válik a hallgató számára. Ebből is lehet következtetni erre a problémára. A mániás betegek anyagcseréje felgyorsult, ennek ellenére keveset esznek, mivel bokros teendőik között nem jut rá idejük. Az alvásigényük jelentősen csökkent, éjszakánként 2-3 óra alvással is beérik.

Súlyos esetben a felfokozott kedélyállapot mellett gyakran jelentkeznek téveszmék is. A betegek egy része úgy gondolja, hogy különleges képességei vannak, esetleg fokozott szexuális vonzerővel bír, vagy nagy dolgok véghezvitelére hivatott.

A mániának több megjelenési formája is lehet. A hypománia az az állapot, amikor a fenti tünetek enyhe formában jelentkeznek, és inkább kedvező hatásuk érvényesül. Kevert tünetek esetén a felhangoltság és a depresszió egyidőben jelentkezik, így a felhangolt betegnek bűntudata vagy öngyilkossági gondolata van, vagy a depressziós beteg válik ingerültté és támadóvá. Abban az esetben, amikor a mániás, és a depressziós periódusok egymást követően jelentkeznek, akkor bipoláris hangulatzavarról beszélhetünk.

A mánia és a függőség könnyen összekeverhető, de a függőségnek mindig tárgyiasult vonatkozása van (pl. dohány, alkohol, játék, szex, stb…), míg a mánia megnyilvánulhat eszmékben azaz elvont dolgokban is. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.