A szeparációs szorongás gyermeki korszak, az elválástól, eltávolodástól való félelem. Fejlődése során a baba egyre jobban függetlenedik a szüleitől. Kúszás, mászás, bizonytalan totyogás révén fizikailag is távolabb kerül tőlük. Ezek azok a legelső alkalmak, amikor megtapasztalja, hogy különálló személy, el- és leválasztható saját szűk köréről. Ez az új tapasztalat megrémíti, félelemmel tölti el, hogy nevelői elhagyják, megfeledkeznek róla. Ez a félelem az ún. szeparációs szorongás.

A gyermeknél ez az időszak általában a nyolcadik hónaptól másféléves korig tart. Ebben a periódusban ijedtté és zaklatottá válik, ha különválik gondozóitól egy időre. Ez a típusú szorongás személyiség függő is, tehát vannak olyan kicsinyek, akik nagyon erősen kötődnek, így a szeparációs szorongás is fokozott erővel tör ki rajtuk. Dührohamok esetleg hiszti formájában is jelentkezhet, míg másoknak ez könnyedebben megy. Természetesen, mindenképpen kinövik ezt a periódust, legkésőbb 3 éves korukra.

Amennyiben a gyermek sírni kezd, amint kikerül a szülő a látóteréből, felébred éjszaka a pedig jó alvógondviselő háta mögé bújik, nem jobban eltávolodni, éjszaka felébred és csupán a közelségre nyugszik meg esetleg nehezebben alszik el – akkor ebbe a szakaszba ért.

Hatásai

A szeparációs szorongásnak maradhatnak utóhatásai. Felnőttként visszatérhetnek ezek a zsigeri reakciók féltékenység, agresszió vagy függőség (alkohol, drog, szerencsejáték) formájában.

A szorongások általában gyermekkorban alapozódnak meg. A gyermek már születése előtt is tökéletesen egynek érzi magát az édesanyjával, ami a születéssel véget ér fizikai. Azonban amikor a fokozottabb mozgás során a kicsi sejteni kezdi, hogy ők anyjával nem egyek, nem elválaszthatatlanok, kétségbeesik. A csecsemő szemében az anya mindenható, aki bármilyen külső veszélytől képes őt megvédeni.

Amennyiben az anya maga is szorongó típus, ezt a szorongását akaratlanul is átörökíti gyermekének, aki ettől teljes bizonytalanságban, sőt, védtelenül érzi magát. A felnőttkori szorongás a legtöbb esetben a gyermekkorban alapozódik meg. Később a szorongás egy átmeneti nyugalom és stabilizálódás után a fiatal felnőttkorban gyakran teljesen váratlanul, látszólag indokolatlanul, ijesztő erővel lángol fel. A szorongáshoz megfelelő genetikus hajlam is szükséges, ami egyelőre még fizikailag nem mutatható ki, de a fogékony személyiségek egyértelműen veszélyeztetettebbek , mint azok, akikben nincs meg ez a hajlam.

Ha szüksége van Budapesten pszichológus segítségére, jelentkezzen egy nálunk praktizáló pszichológus szakembernél. Nálunk több kiváló, első osztályú budapesti pszichológus képes segíteni Önnek. Keressen fel bennünket Budapesten.

Rendkívül magasan képzett, tapasztalt budapesti pszichológusok várják. (pszichológus Budapest) Budapesti pszichológiai rendelőnk várja a gyógyulni vágyókat.

Abban az esetben, ha pszichológus Budapest térségében, keressen bennünket bizalommal. Pszichológiai rendelő Budapest.

skultetiszabo.hu

Pszichológiai rendelő Budapest.