Az ortorexia pszichés eredetű étkezési zavar, más néven „egészséges étel függőségnek” is nevezik, ami a betegség valódi problémájára utal. Az egészséges ételek fogyasztása nagyon fontos, de ha valaki ezzel kapcsolatban túlzásba esik, az károsan hathat pszichéjére. Az ortorexia civilizációs betegség, melyben egyfajta függőség és önkritikátlanság alakul ki. Amennyiben az ortorexiára utaló tüneteket tapasztal, forduljon pszichológushoz.

Tünetei

Az ortorexiás csak „egészséges” vagy annak hitt ételeket hajlandó fogyasztani. Gondosan ügyel rá, hogy semmilyen mesterséges adalék ne kerüljön a szervezetébe, mindez abból a téveszméből táplálkozik, hogy minden más megbetegíti. Ebben az esetben pedig már pszichés eredetű függőségről és téveszméről egyaránt beszélhetünk. A többi függőséghez hasonlóan működik, de abból a szempontból kevésbé káros, hogy az egészséges ételek nem okoznak kárt a testben, de a téveszme beszűkíti a tudatot. A közvetlen környezetre gyakorolt hatása is súlyos lehet, hiszen a családtagokat folyamatos nyomás alatt tartja a téveszmében szenvedő, ha kéretlenül próbálja egészségüket óvni és erre az útra téríteni őket is.

Vannak olyan élelmiszerek, melyeket hajlamosak vagyunk károsnak tekinteni, mert nagy mennyiségben valóban azok, ám kis mennyiségben a szervezet számára fontos tápanyagokat, nyomelemeket, összetevőket tartalmaznak. Ilyen például a szénhidrát, az állati eredetű fehérje, de még a különböző zsírok is elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Ezért fontos, hogy ne zárjuk ki a táplálkozásunkból pusztán szimpátia hatására fontos tápanyagokat.

Az egészséges táplálkozás tényleg fontos, hiszen a különböző civilizációs betegségek és népbetegségek ellen így vehetjük fel hatékonyan a harcot. Ha valaki átesik a ló másik oldalára, az ha nem a fizikumának, akkor a pszichéjére lesz káros hatással. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon pszichológushoz.

Ha ortorexia tüneteit tapasztalja magán, forduljon pszichológushoz. Ha erre van szüksége, keressen budapesti pszichológust, bizalommal.

Több kiválóan képzett budapesti pszichológus áll rendelkezésére, ha problémája akad. Budapesti pszichológiai rendelőnk várja azokat, akik jobb életre vágynak.  (pszichológus Budapesten)

Keressen bennünket, amennyiben pszichológus Budapest térségében, pszichológiai rendelő Budapest. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.