A külső hatásra bekövetkező fizikailag bénító reakciót fóbiának nevezzük. A fóbia indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől, amely(ek) igazolhatatlan voltát a személy is felismeri, de szabadulni nem tud tőle. A fóbia enyhébb foka idővel elmúlhat, kinőhető. A rögzült szorongásokat pszichológus segítségével oldani vagy megszüntetni lehet.

A fóbiás beteg rendszerint tisztában van a szorongás túlzott mértékével, de az adott tárgyat, személyt, jelenséget a valósnál mégis félelemkeltőbb tulajdonságokkal ruházza fel, majd igyekszik elkerülni a vele való találkozást. Fóbiák esetén intenzív, irracionális szorongás jelenik meg. A szó görög eredetű, a „phobosz” eredetileg ugyanis rettegést, félelmet, menekülést jelent. Betegségről csak akkor beszélhetünk, ha a szorongás függetlenedik a realitástól, a valódi veszélyhelyzettől, és intenzíven jelen van az érintettek életében, illetve a fóbiás félelem következményei jelentősen befolyásolják az illető vagy környezete életét, többnyire súlyosan nehezítve azt.

https://www.skultetiszabo.hu/dr-toth-2/

A fóbiák valamely tárgyhoz, személyhez, állathoz társuló szorongás, mely sokak életét keseríti meg tartósan. A kórkép kialakulása során a szorongás keres „tárgyat” magának, azaz a parttalan szorongás helyébe valamitől való félelem lép, ami könnyebben kezelhető az adott személy számára. Egyszerűbb esetben a félelemkeltő tárgy, állat, helyzet könnyen elkerülhető (ilyen például kígyótól való félelem), máskor azonban jelentősen beszűkíti az egyén életterét (például emberektől, terektől való félelem).

Sajnos a fóbia hajlamos „terjedni”, azaz míg kezdetben mondjuk a beteg „csak” a buszoktól félt, később már a vonatok, villamosok, sőt maga az utca is félelmetessé válhat, így a beteg saját lakásának foglyává válik. A fóbiákhoz gyakran társulnak pánik rosszullétek. Ez azt jelenti, hogy a félelmet keltő tárgy, személy, szituáció közelében, vagy annak csak lehetősége, gondolata esetén is a beteg súlyos szorongásos rosszullétet él át halálfélelemmel, szívdobogásérzéssel, fulladással, remegéssel, verejtékezéssel, hasi diszkomfort érzéssel, szédüléssel. Ez a beteget megijeszti, menekülésre készteti. Ezt követően a hasonló helyzeteket is elkerüli, illetve biztonsági intézkedéseket tesz, hogy mindig kéznél legyen a gyors segítség, ha erre nincs mód, inkább elkerüli az adott szituációt.

A fóbiák igen változatos formákban fordulhatnak elő, több mint 60 változatukat különböztetjük meg, melyek három nagy csoportba sorolhatóak: agorafóbiák, szociális fóbiák és egyéb, speciális fóbiák.

Agorafóbiák – a lakás foglyai

Az agorafóbiák mindegyike jelentősen beszűkíti az egyén életterét, súlyos esetben a beteg csak kísérővel tud kimozdulni, vagy teljesen lakása foglya marad, mindenben családtagjai támogatására szorulva. Ez a támogatás gyakran a túlóvással tovább súlyosbítja a helyzetet, teljesen függő állapotot kialakítva, az életminőséget nagymértékben lerontva. Itt már komoly gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésre van szükség, mely jelentős javulást, akár gyógyulást is hozhat a beteg számára. Az agorafóbiák neve a görög agora (központi tér) nevéből éred, nem meglepő tehát, hogy az egyénnek a térben elfoglalt helyzetével kapcsolatos félelmek tartoznak ide.

Legismertebb a csoport névadója, a szűkebb értelemben vett tériszony (agorafóbia). Ezek a betegek kerülik a nagy nyílt tereket, az utcán a falak mellett közlekednek, gyakran nem mernek az úttesten átmenni. Idetartozik a közlekedési fóbia, mikor a beteg nem mer tömegközlekedési eszközöket használni, inkább minden pénzét taxira költi, de nem száll buszra villamosra, vonatra, metróra. Kezdetben gyakran csak egyik járműféle vált ki félelmet és elkerülő magatartást, de kezeletlen esetekben szinte biztos, hogy a későbbiekben a többi közlekedési eszközre is kiterjed a szorongás. Szintén széles körökben ismert a klausztrofóbia, a bezártságtól való félelem. Ezek a betegek nem szállnak liftbe, kerülik a bezárt ajtójú, szűk helyiségeket. Ide sorolható az akrofóbia (magasságtól való félelem), repülési fóbia, gefirofóbia (hídakon való átkelési képtelenség), bevizelési, beszékelési fóbia (a beteg kerül minden olyan helyzetet, ahol nem tud gyorsan elérni a mosdóba) is.

Szociális fóbiák

Csak rövid távú megoldás Gyakori, hogy ezek az emberek szorongásukat alkohollal, gyógyszerekkel, drogokkal próbálják oldani, ami kezdetben sikeres is lehet, de egyenes út vezet a függőségek kialakulásához, ezért a szakszerű terápia nagyon fontos. A szociális fóbiák a szociális térrel kapcsolatos félelmeket foglalják magukba. Normális esetben is érez az ember némi lámpalázat, ha emberek előtt kell szerepelnie, de itt a szorongás sokkal kifejezettebb, jellemző az elkerülő magatartás, esetenként akár pánik rohamok is megjelenhetnek. A lényege, hogy az adott egyén retteg azoktól a helyzetektől, ahol mások figyelmének van kitéve, ahol megítélhetik, zavaró, megalázó helyzetbe kerülhet.

A társas helyzetek – nem csak szereplés, de például már a közös étkezések is – erős szorongást provokálnak, melynek túlzott mértékével a személy is tisztában van, de ez nem segíti. A szituációt, ha teheti, elkerüli, vagy csak óriási kínnal képes elviselni. Ide tartozik a logofóbia, mikor az egyén kórosan fél a nyilvános szereplésektől, az eritrofóbia, a serdülőkorban gyakori elpirulástól való félelem. Az antropofóbia a nagyobb embercsoportok, társaságok elviselésére való képtelenség. Idetartozik a párkapcsolat teremtéssel társult kóros félelmek egy része is. Ismert a szexuális kapcsolatoktól való félelem okozta frigiditás vagy impotencia is. A leggyakoribb formák Az állatoktól való félelmet a zoofóbiának nevezzük, legismertebbek a pókok (arachnofóbia), hüllők (batrakofóbia), kutyák (künofóbia), macskák (ailurofóbia), madarak okozta fóbia.

Természeti jelenségek közül leggyakoribb a sötétségtől és a villámlástól való félelem (szkotofóbia, illetve asztrapofóbia), de alakulhat ki fóbia a naptól (heliofóbia), tűztől (pirofóbia), éjszakától (nüktofóbia) is. Szintén nagyon gyakori a beszennyeződéstől való félelem, a szkatofóbia, a mikroorganizmusoktól (mysofóbia) és a betegségektől való rettegés (nosofóbia). Szinte nincs is olyan dolog, esemény, amivel kapcsolatban ne írtak volna le fóbiás tüneteket (házasság, egyedülét, halál, hegyes tárgyak, férfiak, nők, zene, tánc, árnyék, gépek, döntések), a sor a végtelenségig folytatható lenne.

Speciális fóbiák

Ebbe a csoportba izolált, tárgyaktól, állatoktól, természeti jelenségektől, életeseményektől való félelmek tartoznak. A vizsgálatok szerint talán nincs is olyan ember, aki a félelem valamelyik formájával kisebb-nagyobb mértékben ne küzdene élete során. A specifikus fóbiák jelentős része szerencsére a mindennapi élet során nem vagy alig jelent problémát, kezelésre akkor van szükség, ha az egyén számára gondot okoz az adott fóbia. A speciális fóbiák többnyire gyermekkorban indulnak, sokszor az okok is a feledés homályába tűntek, nem kideríthetőek. A fóbiák többsége krónikusan, évtizedeken át elhúzódik, hullámzó intenzitással van jelen az egyén életében. Speciális fóbiák esetén gyakran a pszichoterápia önmagában is elegendő, nagyon hatékony módszer, nincs szükség gyógyszeres kezelésre.

A leggyakoribb formák

Az állatoktól való félelmet a zoofóbiának nevezzük, legismertebbek a pókok (arachnofóbia), hüllők (batrakofóbia), kutyák (künofóbia), macskák (ailurofóbia), madarak okozta fóbia. Természeti jelenségek közül leggyakoribb a sötétségtől és a villámlástól való félelem (szkotofóbia, illetve asztrapofóbia), de alakulhat ki fóbia a naptól (heliofóbia), tűztől (pirofóbia), éjszakától (nüktofóbia) is. Szintén nagyon gyakori a beszennyeződéstől való félelem, a szkatofóbia, a mikroorganizmusoktól (mysofóbia) és a betegségektől való rettegés (nosofóbia). Szinte nincs is olyan dolog, esemény, amivel kapcsolatban ne írtak volna le fóbiás tüneteket (házasság, egyedülét, halál, hegyes tárgyak, férfiak, nők, zene, tánc, árnyék, gépek, döntések), a sor a végtelenségig folytatható lenne.

 • Akrofóbia, Altofóbia – tériszony, magaslatfélelem.
 • Aerofóbia – beteges légiszony, repüléstől való félelem
 • Agorafóbia – nagyobb tértől, utcáktól való félelem
 • Algofóbia – fájdalomtól való irtózás.
 • Antropofóbia – emberi társaságtól való rettegés a szociális fóbia egy fajtája
 • Aquafóbia, Hidrofóbia – víztől való rettegés
 • Asztrafóbia, Asztrapofóbia, Brontofóbia, Keraunofóbia – mennydörgés, villámlás és vihartól való félelem (kis gyerekekre jellemző).
 • Autofóbia – Magánytól való félelem.
 • Aviofóbia, Aviatofóbia – irtózás repüléstől.
 • Bacillofóbia, Bakteriofóbia, Mikrobiofóbia – mikróbáktól való rettegés.
 • Cathisofóbia, a leüléstől való félelem
 • Cibofóbia, Sitofóbia – az ételtől való elrettenés az anorexia nervosa szinonimája.
 • Demofóbia, – tömegiszony.
 • Dentofóbia, Dontofóbia, Odontofóbia – a fogorvostól és a fogászattól való félelem.
 • Dizmorfofóbia, más néven testi dismorfológiai rendellenesség – egy meglevő, vagy beképzelt testi defektustól való obszesszív elszörnyülés.
 • Emetofóbia – hányástól való félelem.
 • Ergaziofóbia, Ergofóbia – munkától, vagy inkább egy bizonyos aktivitástól, vagy funkció betöltésétől való félelem (például egy sebész félelme operáció végrehajtásától).
 • Erotofóbia – a szerelem fizikai részétől, vagy az arról való társalgástól való félelem.
 • Eritrofóbia – pirulástól (és annak szociális hatásától) való félelem, ami többnyire krónikus pirulásban szenvedők esetén léphet fel.[1]
 • Fazmofóbia -szellemektől való félelem
 • Fobofóbia – Attól való rettegés, hogy valami fóbiád van.
 • Fonofóbia – zajtól való félelem.
 • Galeofóbia – cápáktól való félelem.
 • Gefirofóbia – hidaktól való félelem
 • Genofóbia, Koitofóbia – szexuális interkurzustól való félelem.
 • Glosszofóbia – rettegés attól, ha nyilvánosan beszélni kell.
 • Gimnofóbia – meztelenségtől való félelem
 • Ginofóbia – nőktől való félelem.
 • Haptefóbia – megérintéstől való félelem.
 • Heliofóbia – a napsugártól való félelem.
 • Hemofóbia, Haemofóbia – a vértől való félelem, és látására való elrettenés.
 • Hexakosioihexekontahexafóbia – a 666-os számtól való félelem.
 • Hipotermofóbia– hidegtől való félelem
 • Hoplofóbia – fegyverektől, különösen lőfegyverektől való félelem (mind politikai, mind pszichológiai szempontból).
 • Homofóbia – homoszexualitástól való félelem
 • Klausztrofóbia – bezártságtól való rettegés.
 • Kozmikofóbia – a csillagos ég látványa miatt felmerülő gondolatoktól és érzésektől (magány, végtelenség, üresség) való rettegés
 • Kuloulrofóbia – bohócoktól való félelem (nem csak gonosz bohócoktól való)
 • Ligirofóbia – hangos zajtól való elrettenés.
 • Mizofóbia – piszoktól és szennyeződésektől való félelem.
 • Nekrofóbia – haláltól és halottól való félelem.
 • Neofóbia, Kainofóbia, Kainotofóia, Szenofóbia vagy Cenofóbia, Szentofóbia vagy cenotofóbia, Kainololofóbia – félelem mindentől, ami új.
 • Nomofóbia – félelem hordozható telefonnal való elérhetőség hiányától.
 • Nozofóbia – félelem fertőzhetőségtől
 • Niktofóbia, Achluofóbia, Ligofóbia, Skotofóbia – félelem a sötéttől.
 • Oktofóbia – félelem a nyolcas számtól
 • Ozmofóbia, Olfaktofóbia – szagoktól való rettegés.
 • Paraszkavedekatriafóbia, Paraszkevidekatriafóbia, Friggatriszkaidekafóbia – félelem a 13-ikától amikor az péntek
 • Panfóbia – állandó oktalan rettegés valamitől
 • Peladofóbia – félelem a kopasz emberektől
 • Pirofóbia – félelem a tűztől.
 • Rádiófóbia – félelem a radioaktivitástól és a röntgensugárzástól.
 • Szociofóbia – (újabb megnevezése APD, elkerülő személyiségzavar) az emberektől illetve a társadalomtól való félelem, vagy ellenszenv.
 • Tafofóbia – a sírtól és élve eltemetéstől való rettegés.
 • Technofóbia – a technológiától való félelem (lásd még: ludditák)
 • Tetrafóbia – a 4-es számtól való félelem.
 • Tetrabisfóbia – félelem attól, hogy vak sötétben nem kapsz levegőt
 • Termoliafóbia – a nyári meleg napfény elkerülése
 • Tokofóbiaszüléstől való félelem
 • Triskaidekafóbia, Terdekafóbia – a 13-as számtól való félelem.
 • Tripanofóbia, Aichmofóbia, Belonefóbia, Enetofóbia – a tűktől illetve injekciós tűktől és az injekcióktól való félelem
 • Xenofóbia – idegenektől való félelem, idegengyűlölet
 • Vénusztrofóbia – szép nőktől való félelem
 • Globofóbia – A léggömböktől való félelem

Zoofóbiák (bizonyos állatoktól való félelem)

Az itt sorolt szavak esetében a fóbia nem pszichológiai, hanem fizikai. Példa erre a fonofóbia, ami az agyhártyagyulladás egyik tünete, és a zajtól való rettegést jelenti, ami fizikai fájdalmat okoz a betegnek.

Biológiában és kémiában a szavak olyan állapotot írnak le, ahol az élőlények elkerülnek egyes fizikai körülményeket, vegyületek nem elegyednek egymással, stb.

A fóbiák kezelése kapcsán vegye igénybe budapesti pszichológus segítségét Budapesten, jelentkezzen egy pszichológus szakembernél. Rendkívül sok első osztályú budapesti pszichológus képes segíteni Önnek.

Budapesti pszichológiai rendelőnk várja a gyógyulni vágyókat. Rendkívül magasan képzett, tapasztalt budapesti pszichológusok várják. (pszichológus Budapest)

Ön pszichológus Budapest térségében? Keressen bennünket bátran, pszichológiai rendelő Budapest. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

www.skultetiszabo.hu

Pszichológiai rendelő Budapest.