A pszichés problémák legalább olyan komoly és életbe vágó kérdések, mint a már testi tünetekkel jelentkező és konkrét fájdalommal járó betegségek. Sőt, a pszichés gondok előbb, utóbb nagyon meghatározó és végzetes betegségekhez vezethetnek. Jelzésképpen megelőzik a konkrét fizikai fájdalmat, figyelmeztetnek, vagy önmagukban is kiváltó okok lehetnek. Az ember elválaszthatatlan lelkétől, érzelmeitől. Ki ne tapasztalta volna, hogy egy-egy komolyabb stressz gyomorszorító, szívbemarkoló érzéssel jár? De a szerelem fellángolásának is vannak rögtön észlelhető testi tünetei.

Pszichoszomatikai vetület

A pszichés problémák megbetegíthetik a testet. Például a folyamatos szorongás és a gyomorfekély közötti összefüggés régóta ismeretes, mint az infarktus és a fokozott terhelés közötti is. És ez csak a jéghegy csúcsa.

A pszichés problémák helyzete

Hazánkban talán még mindig nem veszik elég komolyan az emberek saját pszichéjüket. A lelki folyamatok annyira hétköznapinak tűnnek, hogy rutinszerűen túllépünk rajtuk. Pedig a psziché karbantartása időnként fontosabb, mint a testünké. Gondoljunk csak arra, hogy minden tevékenység, cselekvés az agyunkban létrejövő elhatározásra, parancsra indul. Mivel a tudat és a lélek alkotja az ember mentális oldalát, ezért az elhárított kedvtelen cselekvések mindig nehezek, nehezünkre esnek, míg az örömmel végzett feladatoknál arra leszünk figyelmesek, hogy már véget is kell neki vetni – sajnos. Lehet, hogy a betegségek egy részénél is ez a mechanizmus kezd működni. Az emberi szervezet az őt ért hatások alapján, tudat alatt vagy akár tudati szinten, kiadja a parancsot a testi tünetekben megnyilvánuló jelzésre. Ha a személyiség olyan mérvű krízisbe kerül, hogy már az életét sem szereti, azaz önmagát – akkor akár az alkoholfüggésen vagy a rosszindulatú daganaton keresztül lépteti ki fizikumát az elviselhetetlen helyzetből. Az ember szeretetben élő lény, mely szeretetet megteremtenie nagyon nehéz maga körül.

Stockholm

A Stockholm-szindróma felbukkanása megmutatta, hogy az emberi lélek még kegyetlen kínzóit is képes a túlélés érdekében megkedvelni. Az ember tehát arra törekszik, hogy az őt körülvevő környezet ne csak szimpatikus és komfortos, de szerető, szerethető is legyen. Ha nem így van, akkor bizonyos személyiségek, túllépve az ésszerű racionalitást, direkt úgy érzékelik a külső jelzéseket – konkrétan, azt hazudják maguknak – hogy ez jó nekik, ez értük történik. Indirekt fogalmazva; bizonyos személyiségek, ember típusok képesek belehalni a szeretet hiányába. Természetesen, ez a példa az ember pszichés reakcióinak csak egy minimális és nagyon felületes érintője. Az ember elképesztően bonyolult, érzékeny lény, mely fejlődése közben és az őt ért hatások nyomán sosem lesz egész és kompakt. Az új és új élethelyzetek, kihívások mindig megerőltetőek és elbizonytalanítóak lesznek számára. Tökéletes és minden helyzetben kiválóan reagálni képes ember csak a képregényekben létezik.

Superman

Az ember természetesen arra törekszik, hogy folyamatosan sikeres és társadalmilag megbecsül, esetleg gazdag legyen. De ez csupán a társadalom elenyésző részének sikerül és annak is ára van. Aki a piramis csúcsára kerül, nem biztos, hogy nincsenek problémái, sőt. Napóleont egész életében nyomasztotta alacsony termete és felesége csöppet sem hűséges magatartása, nem beszélve a Waterlooi kudarcról. Nyilván résen kellett lennie riválisaival és a politikai cselszövésekkel szemben is, melyek természetesen a háta mögött zajlottak, tehát folyamatos készenlétet igényeltek tőle – ami nyugtalanító lehetett. Ha lett volna pszichológusa – nem csak tanácsadói, akik ráadásul a politikai és vagyoni ügyekben akár érdekeltek is lehettek – rengeteg munkával látta volna el. Lehet, hogy egy csavargó boldogabban élt abban az időben, de ki akar csavargó lenni?

A fenti példával csupán azt kívántam érzékeltetni, hogy a létezés folyamatát nem lehet megnyerni. Nem lehet arra a szintre eljutni, amikor az ember kész van, elvégezte a feladatát, megteremtette anyagi biztonságát és innentől csak élveznie kell a hátralévő életet. Mindig szorítja valami, mindig alkalmazkodnia, haladnia kell és ez kimozdítja komfortjából. De az ellenkezője sem működik; nem lehet minden felelősséget eldobni és kiszállni az életből, azaz csavargóvá válni, aki nem tartozik sehová, nem tartozik semmivel, csak él. A változás kockázatos, de a stagnálás is. Minden pillanat veszélyes valamilyen szempontból. Ezt csak egy dologgal lehet ellensúlyozni; ha elfogadjuk, hogy az élet nem az állandóságról szól és ennek érdekében a változást tekintjük állandónak.

Alattomos

A pszichés problémák azért alattomosak, mert nem látunk rájuk. Természetesnek vesszük azt, amiben szocializálódtunk, de mi van, ha egy barátunk, szerelmünk, főnökünk teljesen más szemlélettel jelentkezik? Ilyenkor jön a megdöbbenés; „Jé, ezt így is fel lehet fogni? Így is hozzá lehet állni?” Ebben a pillanatban értelmezzük, a világ nem ér véget velünk. Rajtunk kívül is vannak dolgok, felfogások, értelmezési dimenziók, lehetőségek. Ijesztő, hogy ennyi tapasztalat, töprengés, gyakorlati megoldás után van még hely újabbakra. Igen, az életfelfogások száma végtelen, mindig lesz alternatíva. És hogy melyik a jó, az egészséges? Vagy ha nem egészséges, de a főnökömé vagy a házastársamé? Na, ekkor tud közbelépni egy egészségesnek tekintett személyiségnél is egy jó pszichológus.

Az emberi létezés folyamatos alkalmazkodással, súrlódással, konfrontációval járó folyamat. Az egyénre nyomás nehezedik mind magánélete, mind munkahelye és a társadalom egésze irányából is. Mindennek megfelelni nem csak képtelenség, de nem is egészséges.  A pszichológus segít tájékozódni az emberi létezéssel járó útvesztőben.

A budapesti pszichológusok Önért dolgoznak, keresse fel valamelyiket Budapesten, ha nyomás alá kerül. Magasan képzett budapesti pszichológusok várják. (pszichológus Budapest) Budapesti pszichológiai rendelőnk várja a gyógyulni vágyókat.

Ön pszichológus Budapest térségében? Keressen bennünket bátran, pszichológiai rendelő Budapest. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.