A rögeszme más kifejezéssel megszállottság egy szorongásos pszichológiai zavar. Az érintett személy élete egy vagy több berögzült gondolat vagy cselekedet körül forog, aminek mindent alárendel. Ez az alárendelődés egy idő után jelentősen rontja az életminőségét, átveszi a hatalmat felette, az élete felett. Talán a leggyakoribb rögeszme a kényszeres viselkedés.

A rögeszmés viselkedés jellemzői

A rögeszmés viselkedésre jellemző még, hogy a berögzült, elmozdíthatatlan gondolat vagy viselkedés forma naponta többször is előfordul.

Statisztikák szerint a rögeszmés, kényszeres probléma 19 éves kor körül alakulhat ki. Két formája létezik: a gondolkodtató és a cselekedtető. A páciensek egy része rögeszmés gondolatokkal küzd, amelyek a megakadt lemezhez hasonlóan ismétlődnek a fejükben, míg másik esetben kényszeres cselekedeteket hajtanak végre, pl. ötpercenként kezet mosnak a betegségektől való rettegésüknek betudhatóan (hipochondria).

Aligha van olyan ember, akit ne kerítenének olykor hatalmukba a rögeszmés gondolatok, mivel ez egész egyszerűen természetes velejárója az emberi létnek. Pl. „Nyitva felejtettem az ajtót?”, „Kihúztam a vasalót?”, „Elzártam a csapot?” – Szinte minden ember küzd ezekkel a nem kívánt, állandóan ismétlődő gondolatokkal, noha nem szenvednek rögeszmés-kényszeres személyiségzavarban. Nem a gondolatokkal van baj, hanem az ezekre adott reakciókkal. A rögeszmés-kényszeres személyiségzavarban szenvedő páciensek ezekre a gondolatokra jóval intenzívebben, hevesebben reagálnak. A mindennapjaik legegyszerűbb tevékenységeit is szétforgácsolja, mivel nem tudnak más, fontosabb dolgokra koncentrálni. Rövid időn belül újra és újra visszatérnek rettegésük tárgyához.

Amennyiben a rögeszme tüneteit tapasztalja Önmagán, forduljon a legközelebbi pszichológushoz Budapesten. Pszichológiai rendelő Budapest.

www.skultetiszabo.hu

Pszichológiai rendelő Budapest.

Pszichológus Budapest.