A Stockholm-szindróma inverze a Lima-szindróma, amikor a fogvatartó kezd szimpatizálni a fogollyal.

Nevét egy perui incidens után kapta; 1996.december 17-én kezdődött az a túszdráma melynek során a Túpac Amaru  Revolutionary movement  (MRTA) fegyveres csoport tagjai több száz magas rangú személyt ejtettek túszul a japán nagykövet, Morihisa Aoki estélyén. A túszok döntő többségét azonban hamarosan szabadon engedték. Ez a szindróma leggyakrabban azoknál lép fel, akik a túszoknak élelmet biztosítanak vagy ellátják esetleges sérüléseiket, és ezen gondoskodó cselekvések hatására empátiájuk erősödik a fogvatartottak iránt, ami tényleges gondoskodást idéz elő náluk, és ezáltal akár szabadon is bocsájtják elraboltjukat.

A gondoskodás, az ellátás olyan ősi ösztön az emberi pszichében, ami az utódok gondozását segíti, ösztönzi. A gondoskodás folyamán a gondozó felelőssé válik a gondozottért. A gondoskodási feladathoz hozzátartozik a gondozott fejlődésének, szükségleteinek figyelemmel kísérése, a vészhelyzetek elhárítása. Ez óhatatlanul egy szülő, gyermek kapcsolat érzelmi rendszeréhez hasonlóan kezd működni, és a gondozó egyre közelebb kerül a gondozotthoz lelki értelemben. A Lima-szindróma erről a kapcsolatról kapta anevét és ez a folyamat áll a háttérben.

A Stockholm-szindróma az az állapot, amikor a túszok megszeretik, megkedvelik az elrablóikat vagy fogvatartóikat a túlélés érdekében.

www.skultetiszabo.hu

Ha szüksége van segítségre, nagyon jó Budapesti pszichológusok várják hívását. Amennyiben úgy érzi, nem képes egyedül vagy teljes mértékben megbirkózni az adott helyzettel, mindenképpen keressen fel egy pszichológust. (pszichológus Budapesten) Ha Budapesten pszichológus, állunk rendelkezésére (pszichológus Budapest). Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.