A Stockholm-szindróma inverze a Lima-szindróma, amikor a fogvatartó kezd szimpatizálni a fogollyal.

Nevét egy perui incidens után kapta; 1996.december 17-én kezdődött az a túszdráma melynek során a Túpac Amaru  Revolutionary movement  (MRTA) fegyveres csoport tagjai több száz magas rangú személyt ejtettek túszul a japán nagykövet, Morihisa Aoki estélyén. A túszok döntő többségét azonban hamarosan szabadon engedték. Ez a szindróma leggyakrabban azoknál lép fel, akik a túszoknak élelmet biztosítanak vagy ellátják esetleges sérüléseiket, és ezen gondoskodó cselekvések hatására empátiájuk erősödik a fogvatartottak iránt, ami tényleges gondoskodást idéz elő náluk, és ezáltal akár szabadon is bocsájtják elraboltjukat.

A gondoskodás, az ellátás olyan ősi ösztön az emberi pszichében, ami az utódok gondozását segíti, ösztönzi. A gondoskodás folyamán a gondozó felelőssé válik a gondozottért. A gondoskodási feladathoz hozzátartozik a gondozott fejlődésének, szükségleteinek figyelemmel kísérése, a vészhelyzetek elhárítása. Ez óhatatlanul egy szülő, gyermek kapcsolat érzelmi rendszeréhez hasonlóan kezd működni, és a gondozó egyre közelebb kerül a gondozotthoz lelki értelemben. A Lima-szindróma erről a kapcsolatról kapta anevét és ez a folyamat áll a háttérben.

A Stockholm-szindróma az az állapot, amikor a túszok megszeretik, megkedvelik az elrablóikat vagy fogvatartóikat a túlélés érdekében.

www.skultetiszabo.hu

Gyermekpszichológus BudapestLima-szindrómaPárterápia Budapestpszichológus árakpszichológus budapestpszichológus budapestenPszichologusok BudapestenSkultéti-Szabó Katalin pszichológusSkultéti-Szabó Katalin szexológus