2002-ben Delroy Paulhus és Kevin M. Williams pszichológusok azonosították a személyiségtípusok trióját, amiket általában kórosnak ismernek el, de mégsem felelnek meg a személyiségzavar vagy a klinikai zavarok szigorú kritériumainak. Ez lett a Sötét Triád.

Kimutatták, hogy a pszichopata és szadista vonásokkal rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel érdeklődnek a tűz iránt. A csapat a Sötét Triádnak nevezett személyiségjegy-együttes és a tűz kapcsolatát vizsgálta. Hogy ezt jobban megértsük, először is tisztázzuk, mi ez a baljós triád.

Mivel ez a személyiségtípus-készlet magában foglalja a pszichopátiát, a machiavellizmust és a narcizmust, sötét triád néven vált ismertté. Az ilyen jellegzetes és kellemetlen tulajdonságokkal rendelkező emberek nem felelnek meg a narcisztikus vagy az antiszociális személyiségzavar kritériumainak, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének veszélyesek.

A Sötét Triád kifejezés olyan személyiségzavarok hármasa, amiket általában kórosnak ismernek el, de klinikai tüneteket nem okoznak. Idetartozik a „mindenen átgázolok a sikerért” típusú machiavellizmus, az érzéketlen, önközpontú jeleket mutató pszichopátia, és a narcizmus. Csakhogy 2002 óta a trióhoz még egy zavart, a szadizmust hozzávettek, így alakult ki a Sötét Tetrád.

Pszichológiai rendelő Budapest,