Öngyilkosság (latinul suicidium – sui caedere, azaz „önmagát megölni”) az a cselekedet, amikor valaki szándékosan önmaga halálát okozza. A kiterjesztett öngyilkosság kiegészíti az önpusztító cselekményt, bevon mást is abba. A bevonás lehet akaratlagos, de akaraton kívüli is, amikor a bevont résztvevő nem kíván öngyilkosságot elkövetni, mégis a cselekvő megöli, rákényszeríti vagy ráveszi. Ezért a kiterjesztett öngyilkosság bűncselekmény, ami az esetek túlnyomó részében nem jut el a büntető szakaszba az elkövető halála miatt.

Kiterjesztett öngyilkosságba főleg családtagok, barátok, szerelmek keverednek bele. A legtragikusabb, amikor gyermek, esetleg unoka válik áldozattá. A kiterjesztett öngyilkosság egyik formája a csoportos elkövetés is. Ilyenkor a vezető utasítására többen követnek el egyszerre öngyilkosságot (pl. szekták, kamikaze pilóták, foglyok).

A kiterjesztett öngyilkosság nem betegség, hanem cselekmény, amihez mentális zavarok, régebb óta fennálló kezeletlen problémák, külső körülmények vagy frissen bekövetkezett, az egyén korábbi életét (értékrendjét) súlyosan megrendítő események, krízisek járulnak hozzá. A pszichológia szerint nincs öngyilkosságra immunis személy. Az öngyilkosok több mint kétharmada depressziós. A depresszív állapotot tartós búskomorság, elesettség, szomorúság, apátia, halálvágy jellemzi. Sok elkövetőre jellemző lehet más deviancia, például alkoholizmus, drogfüggőség, depresszió,  bipoláris zavar, skizofrénia, alkoholizmus, vagy drogfüggés. Stressz tényezők is gyakran közrejátszanak, például anyagi nehézségek vagy problémák a társas kapcsolatokban.

skultetiszabo.hu/kiterjesztett-ongyilkossag

Az alapmotiváció

A kiterjesztett öngyilkosság alapmotivációja nagyon hasonló az öngyilkosságéhoz, annyiban egészül ki, hogy az öngyilkos küldetésének érzi környezete „megmentését” is. Azzal, hogy szerette(i) vagy az általa fontosnak tartott személy(ek) ellen fordul, pont a megsemmisüléstől akarja megóvni (őket). Beszűkült, kétségbeesett tudatállapotban azonban úgy érzékeli, hogy annál az élethelyzetnél, amiben jelenleg vannak, még a halál is jobb. Ez – túlnyomórészt – egy téveszme.

Magyarországon az öngyilkossági kísérletet nem bünteti a törvény, csak az öngyilkosságban közreműködést (értsd: más öngyilkosságában való közreműködést), 5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Büntető törvénykönyv.

Amennyiben szüksége van rá, Budapesti pszichológusok segítenek.  Ha pszichológus budapest térségében, írjon nekünk bizalommal. Várjuk Budapesten pszichológai rendelőnkbe. (pszichológus Budapest) Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.