Az elhidegülés egy természetes pszichikai és fiziológiai folyamat. Az ember (de tulajdonképpen minden élőlény) biológiailag arra programozott, hogy minél több utódot, minél változatosabb genetikai sokszínűséget örökítsen át saját elmúlása utánra (Coolidge-hatás). Ezért a promiszkuitás, a partnerek váltogatása némileg természetes késztetés. Persze, azt is figyelembe kell venni, hogy az embert pont az különbözteti meg az állatvilágtól, hogy felül tud kerekedni ösztönein a szociális keretek tartásának érdekében. Miként festene az emberi társadalom, ha mindenki mindenkivel összeállhatna? Mennyi konfliktussal több keletkezne, ha ezt az erkölcsi gátat feloldanák a társadalmak? A szociális környezet és a kimondatlan keretek biztosítják azt, hogy az emberi közösségek minél surlódásmentesebben tudjanak együtt élni.

Az elhidegülés egy folyamat, ami hosszú távon megy végbe, de nagyon habitus és beállítottság függő. Akadnak olyanok, akik nagy kanállal habzsolják az életet, van, aki mértéktartóbb. Azonban, ha az alany elhatározásra jut abban, hogy egy házastárssal éli le az életét, akkor komoly munka vár rá ebben a tekintetben is. Az ösztönök leküzdése, az újdonság ereje folyamatos izgató tényező, amire megfelelő stratégiát kell kiépíteni. Aki nagyon élvhajhász, annak nehezebb dolga van, mint annak, akinek nem forr a vére.

Az elhidegülés legyőzhetetlen folyamatnak tűnik, de mint minden emberi gyarlóság ez is valamilyen formában és valamilyen szintig kezelhető. Egyik ismertebb formája a párterápia, vagy ha nagyon egyoldalú, akkor egyéni üléseken érdemes vele foglalkozni. Ennek ismerője, tudója a pszichológus, ezért érdemes hozzá fordulni Budapesten. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.