Mit jelent a Pán Péter effektus?

A Pán Péter effektus elnevezés az olyan fiatalokat takarja, akik képtelenek felnőni. Nem kifejezetten általános értelmében, hanem valóban, lelkileg leragadnak tinédzserkoruk végén. Az ilyen szindrómában szenvedőknek sokkal kényelmesebb a fiatalkori szabadságban stagnálni, mint felnőttként viselkedni, felelősséget és kockázatot vállalni.

Egy ilyen ember partnere soha sem tudja hányadán állnak, mivel Pán Péter nem képes komoly, életre szóló döntéseket hozni. Gyermek státusban marad és inkább anyai felügyeletre vágyik, vagy  érzelmek nélküli szexpartnerre, mint valódi párkapcsolatra.

A Pán Péter effektus egyelőre hivatalosan nem pszichológiai betegség, mégis a kapunyitási pánikhoz hasonlóan létező jelenség. A szindrómás gyakorlatilag leragad abban a felelősség vállalás előtti időszakban. Jellemző rá, hogy gyakran érzelmi kitörése van még akkor is, ha semmi oka nincs rá, előfordul, hogy a végletekig agresszív, frusztrált, sajnálja magát, gyakran szorong, nehezen fejezi ki az érzelmeit, nem tud megnyugodni, kiszámíthatatlan és manipulatív. Nem zavartatja magát, ha rosszat tesz, helyette inkább másra hárítja a felelősséget. Nem ritka, hogy alkoholba és drogokba fojtja a frusztrációját, hiszen nem egyszerű egy felnőtt társadalomban gyerekként létezni, folyton konfliktusba kerül magával vagy a környezetével.

Gyökerei

Dan Kiley pszichológus szerint minden Pán Péter-szindrómás férfi mögött áll egy Wendy is, akinek köszönhetően a férfi olyan lesz, amilyen. Ez lehet egy túlságosan védelmező édesanya, aki nem hajlandó elengedni a fiát a nagyvilágba, vagy lehet egy túl féltékeny barátnő is, aki gyerekként bánik élete párjával.

A Pán Péter effektus főleg férfiakra jellemző. Fiatal nőknél  inkább a korai „menekülés” krízis figyelhető meg. Gyorsan férjhez mennek és/vagy gyereket szülnek, csak kerüljenek ki az otthoni fojtogató légkörből. Nem élvezik a családi kényeztetést.

Valójában nehéz meghatározni, mi okozza ezt az állapotot, sokan a nárcisztikus személyiségzavarral is összekötik. Ennek a személyiségzavarnak két típusa létezik, az egyik az egoisztikus, amikor mindennek a középpontja a nárcisztikus személyiség, a megkérdőjelezhetetlen etalon. A másik amikor egy saját maga alkotta világban él az effektusban szenvedő a maga által létrehozott szervezőelvei mentén, abban a tudatban, hogy ez teljesen rendben van így. Genetikai okokra eddig nem sikerült visszavezetni, a környezeti hatások következtében alakul ki.

Videó a témában: a Pán Péter effektus

Budapesti pszichológiai rendelőnk várja a gyógyulni vágyókat. (pszichológus Budapesten) Remekül és állandóan képzett budapesti pszichológusok állnak rendelkezésére, ha úgy érzi, egyedül nem képes megbirkózni problémáival.

Keressen bennünket, ha pszichológus Budapest térségében, pszichológiai rendelő Budapest. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.