Az ismerkedés, párválasztás az egyik legbonyolultabb feladat az életben. Ismerkedési zavarok, amikor a párválasztás során az egyén képtelen az ellenkező nemmel kapcsolatot kezdeményezni. Az ismerkedési zavar hátterében összetett problémák állhatnak, melyek egyénenként változnak, sőt, az ellenkező nemű egyed is generálhatja, provokálhatja. Az ismerkedési zavart okozó gondok kezeléséhez a háttérproblémák feltárásával vezet az út, melyben pszichológus tud leghatékonyabban segíteni.

Ismerkedési zavar több okból táplálkozhat:

  • önbizalom hiány, félszegség
  • empátia hiány
  • kommunikációs probléma
  • félelem, kudarc tűrő képesség hiánya

Az ismerkedés olyan folyamat, amely az esetek többségében kudarccal végződik. Ez a kockázat főképpen akkor áll fenn, ha az ismerkedés direkt, ebből a célból jön létre. Ilyenkor a felek nem törekszenek finom érzelmi rezdülések detektálására, inkább az elsődleges nemi jegyek alapján a másik szexuális vonzóképességét mérik fel, pár perc alatt. Ez a képességünk azonban nem annyira egyértelmű, hogy minden kétséget kizárjon a másik félben. Példaképpen említhető, hogy lehet valaki külsőleg rendkívül szexi az ismerkedés folyamán, de amikor intimitásra kerül sor, kiderül, hogy az illető illatát, szagát nem vagyunk képesek tolerálni, amely hosszú távon megmérgezheti a kapcsolatot. Más esetben minden stimmel a testiséggel kapcsolatban, de a felek más társadalmi hovatartozása, igényei, elvárásai merőben más irányba mutatnak. A direkt ismerkedés manapság az internetes fórumok kapcsán kiemelt jelentőséggel bír, főleg, hogy manapság az emberek szeretnek mindent készen kapni és lehetőleg minél kevesebb időt szánni a kockázattal járó dolgokra.

Az ismerkedő dolgát nagyban megkönnyíti a magabiztos fellépés, melyhez leginkább az önbizalom és az önismeret elengedhetetlen. Az önbizalom eléréséhez kudarctűrő képesség és rengeteg sikerélmény szükségeltetik. Ezek az átlagember életében elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre, csupán felismerésükhöz kell némi segítség. Az önismeret pedig leginkább ahhoz, hogy tudatában legyünk saját korlátainknak és elvárásainknak önmagunkkal szemben. Amennyiben például tudjuk önmagunkról, hogy mit nem szeretünk és mit igen, akkor nem fogunk olyan végzetes kompromisszumot kötni, amely már az elején előre vetíti a kapcsolat negatív végkimenetelét. Önismeretünk és egészséges önbizalmunk vértjében azt is észrevesszük, mely esetben vagyunk provokálva, manipulálva illetve mi az a hatás melyet a másik generál bennünk, legyen szó jó-, vagy rossz dologról egyaránt.

A kapcsolatteremtéshez szükséges empátia – beleérző képesség – főleg adottság, azonban gyakorlással jó eséllyel fejleszthető, amiben pszichológus tud leginkább segíteni. Keresse fel bizalommal a nálunk rendelő bármelyik budapesti pszichológus kollégát.

Természetesen, lehet biztosra is menni az ismerkedésben, de ebben az esetben időt kell szánnunk rá. Hosszas közös előéletnek, barátságnak, munkakapcsolatnak kell a háttérben meghúzódnia.

https://www.skultetiszabo.hu/egy-ejszakas-kalandok/

Ha Ismerkedési zavar tüneteivel küzd, forduljon a legközelebbi pszichológushoz Budapesten. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.