Couvade-szindróma egy pszichoszomatikus tünetcsoport mely terhes nőhöz közel állóknál, rendszerint az apánál alakul ki, a legáltalánosabb magyarázat szerint az anya és magzata iránt érzett aggódás váltja ki. Lényege hogy a szenvedő személy terhességi tüneteket kezd produkálni nemtől és fizikai állapottól függetlenül, mintha ő is várandós lenne. Nagyjából a szülésig/ gyermekágyi időszak végéig tart, alhasi fájdalmakkal, rendszeres hányingerrel, hangulatingazdozásokkal megspékelve. Előfordulási aránya 10-15% a terhes nők párjai körében.

Jellemző tünetei

A Couvade-szindróma legfontosabb tünetei hasonlóak a terhességi tünetekhez, természetesen azzal a különbséggel, hogy nem közvetlenül a terhesség idézi elő ezeket. Jelentkezhet étvágytalanság, fogfájás, rendszeres hányinger, szédülés, álmatlanság, ingerlékenység, hirtelen hangulatváltozások, fáradékonyság, alhasi fájdalmak, szélsőséges esetekben anorexia (de ezzel ellentétesen indokolatlan súlygyarapodás is) sőt posztpartum depresszió is.

A tünetek általában a terhesség harmadik hónapjától jelentkeznek, és nagyjából a szülésig, illetve a gyermekágyi időszak végéig tartanak.

Reggeli rosszullétek, ételek megkívánása, duzzadó has és mellek: A férfi akaratlanul is együttérez a gyermekét váró kismamával. Hasi fájdalom, puffadás, hátfájás, „álterhesség”, reggeli rosszullétek, fogfájás, ételek megkívánása vagy épp undorodás tőlük – ezek a fizikai tünetek jelentkezhetnek a Couvade-szindrómás férfiaknál. A terhességgel járó lelki/mentális állapotok is megjelenhetnek náluk: letargia, terhességi depresszió, hangulatingadozás, alvászavarok, szorongás, a koncentrációs képesség csökkenése, memóriazavar. Ezek lehetnek a terhes partnerrel való azonosulás, az empátia következményei, ugyanakkor tudat alatti félelmek is okozhatják.

Kezelése

Bár a mentális betegségek legfontosabb regiszterének számító Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve) nem tartalmazza, többen érvelnek a Couvade-szindróma medikalizációja mellett. Specifikus terápiája nincs, a tünetek a szülést követően megszűnnek.

Elterjedése

A kutatók egyetérteni látszanak abban, hogy a Couvade-szindróma független a kulturális-történelmi-társadalmi meghatározottságoktól. Minden népcsoportban és társadalmi rétegben nagyjából azonos gyakorisággal lép fel. A jelenség orvostudományi vizsgálata azonban még csupán elszórt megfigyeléseken alapul, komoly tudományos monográfia még nem született a kérdésről.

Egyes statisztikai összehasonlító vizsgálatok szerint a Couvade-szindróma a várandós nők partnereinek megközelítőleg 10-15 százalékát érinti.

Okai

A Couvade szindróma megjelenésére számos, egymást kiegészítő magyarázat született. Mivel sokféle tünettel járó bonyolult pszichoszomatikus összefüggésekről van szó, valószínűleg nem lehetséges egyetlen kiváltó okot elkülöníteni. A legáltalánosabb magyarázat szerint az apa tüneteit a nő és magzat iránti aggódás és felelősségérzet váltja ki.

A pszichoanalitikus magyarázat szerint a háttérben a férfi féltékenysége és a nő teremtő ereje miatt érzett irigysége, valamint az áll, hogy az apa mintegy rivalizál a magzattal. A szociálpszichológiai felfogások ezzel szemben inkább a modern apaszerep eljelentéktelenedése és az apának a terhességben való részvételi igénye közötti konfliktust jelölik meg kiváltó okként. Más elméletek az anyával történő érzelmi azonosulást, az apaságra való felkészülést emelik ki.

Kezelése

Bár a mentális betegségek legfontosabb regiszterének számító Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve) nem tartalmazza, többen érvelnek a Couvade szindróma medikalizációja mellett. Specifikus terápiája nincs, a tünetek a szülést követően megszűnnek.

A szindróma felmerülése esetén keressen fel egy kiváló pszichológust Budapesten. Pszichológiai rendelő Budapest.

www.skultetiszabo.hu