Ez egy olyan betegség, amely férfiakat és nőket egyaránt érinthet, az egyén hátterétől és kultúrájától függetlenül. A szexfüggőség olyan állapot, amely képes felemészteni a beteg és családja életét.

A szexfüggőség pszichológiai terápiával kezelhető ugyan, de nem gyógyítható, a beteg nem tudja örökre elkerülni a kísértést, a vágyat, a megszállottságot és a kényszerességet. A szexfüggősség gyakran párosul más függőséggel, mint például a kábítószer-függőséggel vagy az evészavarral. Mint minden más szenvedélybetegség (alkoholizmus, dohányzás), a szexfüggőségnek is az alapja a kényszeres cselekvés, hogy a beteg kielégítse igényeit.

 A szexfüggők ismérvei

  • igen gyakori maszturbáció
  • segédeszközök használata
  • prostituáltak gyakori igénybevétele
  • magamutogatás
  • kukkolás
  • nemi erőszak
  • mások zaklatása

A szexfüggők alapvetően nem rossz emberek, esetükben az erkölcsi normák nem hiányoznak, ez egy lelki betegség.

Miért rendkívül komoly probléma a szexuális függőség?

A szenvedélybetegeknek kényszeres a gondolkodásuk. Nem tudnak másra gondolni, csak a szexre. Kizárólag szexuális gondolatokkal tudnak nézni másokra. Idővel ez a beteges gondolkodásmód kóros cselekedetté alakulhat (zaklatás, kukkolás, magamutogatás, közszeméremsértés).

A szexfüggőség progresszív. Kényszeres maszturbációval indul, majd a prostituáltak gyakori felkeresése következhet, amely pénzproblémákat okozhat, majd a család bomlásához, munkanélküliséghez, végül akár öngyilkossághoz is vezethet.

A szexfüggő nem képes ellenállni a késztetésnek, a szexnek. Ha nem kapja meg, amit akar, ingerlékeny, ideges és dühös lesz, melytől képes erőszakhoz is folyamodni. Nem képesek vágyaiknak határt szabni, így az életük kezd kezelhetetlen lenni.

Hogyan kezelhető a szexfüggőség?

A szexfüggőség gyógyíthatatlan, de kezelhető. Napi kezeléssel, terápiákkal szinten lehet tartani, elfojtható a késztetés. Mindemellett egy hatalmas adag önuralomra is szüksége lehet a betegnek. Sok szexfüggő letagadja a problémáját, mivel nagyon nehéz saját maga számára is elismernie azt, hogy beteg. A beismerés az első lépés a kezelés hatásossága felé.

Gyakran a csoportterápiát, illetve az egyéni terápiát szokták alkalmazni az orvosok. Ezen terápiás központok megtanítják a betegeknek, hogy hogyan tudják kezelni a problémájukat, hogyan tudnak uralkodni kényszeres vágyaikon, és hogy hogyan tudnak újra normális életet élni.

Ha a beteg teljesen megvonja magától a szexet, és így próbál önmegtartóztatást gyakorolni, azzal nem oldja meg a problémáját, csak elfojtja azt, később talán még rosszabb lesz, hiszen felgyülemlik benne az elfojtott vágy.

Ha szüksége van Budapesten pszichológus segítségére, jelentkezzen egyik pszichológus szakemberünknél. Nálunk több kiváló, első osztályú budapesti pszichológus képes segíteni Önnek. Keressen fel bennünket Budapesten, pszichológiai rendelőnkben.

Rendkívül magasan képzett, tapasztalt budapesti pszichológusok várják. (pszichológus Budapest) Budapesti pszichológiai rendelőnk várja a gyógyulni vágyókat.

Abban az esetben, ha pszichológus Budapest térségében, keressen bennünket bizalommal. Pszichológiai rendelő Budapest.

skultetiszabo.hu

Pszichológiai rendelő Budapest.