Az izomdiszmorfia (testedzésfüggőség) nevű tünetegyüttest, inverz anorexia néven is szokták emlegetni. A testképzavar itt is teljesen egyértelmű, ám éppen ellenkező irányú. Milyen tünetek utalhatnak az izomdiszmorfia bekövetkezésére? Az izomdiszformiában szenvedők testüket szintén nem képesek reálisan megítélni, ám azt éppen túl soványnak, erőtlennek, gyengének látják. A tünet együttes természeténél fogva főként a férfiakra jellemző, leginkább a testépítők vannak kitéve ennek a rendellenességnek. Amennyiben úgy tapasztalja, hogy folyton elégedetlen külsejével, önmaga és riválisnak tekintett társainak méregetésével van elfoglalva, azonnal forduljon pszichológushoz.

A testképzavar (Izomdiszmorfia)

Mivel bármennyit edzenek, mindig fejletlennek látják saját izomzatukat, képesek a testedzést végletes túlzásba vinni, akár komoly sérülésekig folytatni. Emellett általában különböző hormontartalmú készítmények, tömegnövelő táplálék kiegészítők „segítségét” is igénybe veszik, tovább rombolva ezzel testüket, egészségüket. A gyakran használt anabolikus szteroidok mellékhatásai közé olyan komoly elváltozások tartoznak, mint a csontritkulás, szexuális zavarok, bőrelváltozások, májfunkciós zavarok, és hangulatzavarok. az izomdiszmorfia kényszeres magatartás, komoly függőség Erre a rendellenességre is igen jellemző a kényszeres magatartás.

Sohasem elég

A paciens komolyan úgy gondolja, hogy akár egyetlen edzés elhagyása is súlyos izomtömeg veszteséghez vezethet, ezért életét teljesen az edzésnek rendeli alá. Testét szégyelli, nyilvános helyen általában csak teljesen felöltözve mutatkozik, strandra nem jár, még nyáron is hosszú ujjú ruházatot visel. Biológiai vonatkozásban a zavar kialakulásában szerepet játszhat a kimerülésig gyakorolt testmozgás által felszabadított endogén ópiát, a béta-endorfin. Ezt az anyagot saját testünk termeli és egyes drogokéhoz hasonló mechanizmus révén egyfajta eufórikus állapotot eredményez.

Egyes szakemberek feltételezik, hogy az endogén opiátokkal kapcsolatban is kialakulhat addikció, azaz a paciens függővé válhat. A jelenség tényleges háttere azonban ennél kétséget kizáróan sokkal bonyolultabb és megfejtése további kutatásokat igényel. A zavar kialakulásának pszichológiai vonatkozásai tekintetében valószínű, hogy az önértékelés (testértékelés) zavara az egyik kulcstényező, illetve valószínű az is, hogy a spottevékenységnek egyfajta kompenzációs szerep jut. Természetesen, a végtelenségig folytatott edzések és a hatalmas izomtömegnövekedés sosem fogja megoldani az izomdiszmorfiában szenvedő problémáit, komplexusait csupán átteszi egy másik vetületbe.

Budapesti pszichológus kollégáink állnak rendelkezésére! Töltse ki az időpontfoglalás űrlapot!

Ha az izomdiszmorfia tüneteit tapasztalja magán, forduljon a legközelebbi pszichológushoz Budapesten. Pszichológiai rendelő Budapest.

https://skultetiszabo.hu/

Pszichológiai rendelő Budapest.